Разлика между Вълк и Чакал

wolf Вълк срещу чакал

Забравете за малкото си кученце за момента и помислете за техните диви роднини. Има и други видове кучета освен вашите скута кучета, кучета оръжие и ретривъри. Две от популярните кучета в дивата природа са вълци и чакали.

Вълкът и чакалът принадлежат към един и същ род, но са напълно различни видове.

Чакалите са дребен до среден вид от семейство Кучешки. Има около четири вида, които се наричат ​​чакали. Странично раираните, Златните, Симиен и Чакалите с черен гръб са тези четири вида. Тези видове се срещат в Азия, Африка и Югоизточна Европа. Чакалите икойотите , които понякога се наричат ​​американски чакал (това би го направило пет вида чакал), имат подобна екологична ниша.

Странично-раираните и черногърбите чакали са тясно свързани, но те се различават от Златния и Симиенския чакал, тъй като последните два принадлежат към група, която включва Сивия вълк, домашните кучета и койота.

Чакалите са пригодени за лов на дребни животни, като някои бозайници, птици и влечуги, а също така имат и характеристики на изтриване. Те са добри бегачи с бързо движение и изключителна издръжливост. Те могат да поддържат скорости от 16 км/ч (9,9 мили в час) за дълъг период от време. Те могат да надминат много животни с тази способност. Чакалите са крепускуларни, тъй като са най -активни в здрач и разсъмване.

Социалната структура на чакалите се състои от моногамна двойка, в противен случай те са самотни животни. Изглежда, че чакалите се събират само в пакети от време на време, особено когато изчистват труп или се борят за храна. Обикновено чакалът е по -скоро самотник, когато ловува. Когато не са сами, обикновено ловуват по двойки.

Вълкът се счита за най -големия див представител на кучешкото семейство. Вълкът всъщност е Сивият (Сив) Вълк с научното наименование Canis lupus. Те са най -близките роднини на домашното куче въз основа на генетичен дрейф и проучвания за секвениране на ДНК. Поради тази причина домашнотокуче е кръстено научно като Canis lupus familiaris. Всъщност вълците могат да се кръстосват с домашни кучета и да произвеждат здраво и плодородно потомство.

Вълците са известни с манталитета на своята глутница и социалната структура. Глутницата обикновено се състои от алфа мъжки, женска и тяхното потомство. По принцип опаковките са ядрени семейства, но могат да варират по брой и членство в зависимост от много фактори, като местообитание, личности и снабдяване с храна. Типичният размер на глутницата е около 8, но може да бъде от 2 до 20 вълка или повече. Те са ефективни ловци на пакети, тъй като комуникират и координират много добре чрез аромат и вокализация. Състоянието на пакета се засилва по време на хранене.

Освен Сивия вълк, има още пет вида, които се наричат ​​„вълци“ „Червените, хималайските, индийските, източните и етиопските вълци. И все пак само Сивите вълци се наричат ​​„вълци“.

Резюме:

1. Чакалите са малки до средни кучешки видове, докато вълците се считат за най-големите кучешки.

2. Вълците могат лесно да се кръстосват с домашни кучета, тъй като кучетата са подвид на вълците, докато хибридите на чакалски кучета не се постигат толкова лесно.

3. Чакалите обикновено живеят сами или в моногамни двойки, докато вълците определено са товарни животни.

4. Вълците обикновено ловуват и се хранят в глутници, докато чакалите обикновено са самотни ловци или ловуват по двойки; те могат да образуват опаковки само когато се опитват да търсят или да се бият за храна.

5. Чакалите са крепускуларни (най -активни по здрач и разсъмване). Вълците ловуват по всяко време на деня.

1 коментар

  1. полезен

Вижте повече за: ,