Разлика между Twister и Tornado

Разлика между Twister и Tornado

Известно е, че торнадото е една от най -разрушителните бури, ако не и най -разрушителната. Тези въртящи се ветрове с опустошение могат да достигнат над 200 мили в час и понякога могат да бъдат широки повече от 1 миля. Понякога чуваме и термина „twister“. Може да изглежда, че туистърът и торнадото причиняват еднакво количество разрушения в зависимост от силните им страни. През тези времена може да ни хрумне въпросът: каква е разликата между торнадо и туистър?

Торнадото и обратите са способни да причинят еднакво количество щети и ако се видят, те почти си приличат. Това е така, защото торнадата и обратите са еднакви. Терминът „twister“ е просто жаргонен за „торнадо“ поради начина, по който действа; технически, торнадо е бързо усукващ се вихър, който през повечето време набира сила, докато се движи по сушата.

„Торнадо“ обикновено е терминът, използван от метеоролозите. Така че, като се има предвид това, няма нужда да се чудите каква е разликата между торнадо и туистър, тъй като те са два термина, описващи едно и също явление. Друг въпрос, който може да възникне, е: как са формирани?

На първо място, торнадо е въртящ се стълб от въздух, образуван, когато студен въздух от небето срещне топлия въздух на сушата. Това причинява нестабилност в налягането и кара по -топлия въздух да се издига. След като това се случи, торнадо се ражда в гигантска, въртяща се гръмотевична буря. Ако ще забележите, преди торнадо удари земята, дъжд и градушка започне да пада. След като торнадото удари сушата, въртящата се маса въздух започва да се ускорява, докато изсмуква всички отломки по пътя си. Повечето торнада са лесно видими; това се дължи на мръсотията и отломките, които те събират. Торнадото обикновено е безцветно. Някои торнада се срещат във вода и тъй като те вземат само вода, те са едва видими, особено през нощта.

Сега, как да предвидим, че ще се образува торнадо или туистър? Отговорът е, че не можем да го предвидим. Дори някои опитни метеоролози и преследвачи на бури трудно предвиждат дали торнадо ще кацне. Единственото нещо, което тези смели мъже и жени могат да предскажат, е пътят, по който ще тръгне торнадо. След като торнадо удари, той е неудържим и най -лошото, което може да се случи, е той да расте все повече и повече, докато разкъсва пейзажа. Колкото повече отломки поема, толкова по -бързо се върти и става по -широк.

Виждането на средата на огромен твистер обаче е донякъде завладяващо, тъй като голямо торнадо се задвижва от по -малко торнадо в средата на цялата въртяща се маса на вятъра. Все още има много загадки, въртящи се заедно с тези обрати за това как се формират. Друга загадка е как торнадата спират; досега учените са били неуспешни в опитите си да обяснят как торнадото умира. Въпреки това, веднага щом торнадо спре, ние знаем, че унищожението също е спряло.

Торнадото е объркваща сила на природата; въпреки че някои вече знаят как са формирани, те все още крият много загадки. Но докато торнадата продължават да причиняват хаос, най -добре е да знаем какво да правим в случай, че на нас ни дойде туистър.

Резюме:

1. Няма разлика между торнадо и туистър. 2. Терминът „twister“ е просто жаргонен за „торнадо“. 3. Торнадо се образува, когато топъл въздух се срещне със студен въздух, причинявайки нестабилно налягане. 4. Торнадата растат, когато събират повече отломки. 5. Торнадата обикновено са невидими - това, което ги прави видими, са отломките и мръсотията, които събират. 6. Въпреки че учените знаят как се ражда торнадо и как расте, как умира, все още е загадка. 7. Почти е невъзможно да се предскаже кога и къде ще удари торнадо.

3 коментара

  1. Това не е вярно. Не съм съгласен с това изречение във вашето резюме. "Дори ако учените знаят как се ражда торнадо и как расте, как умира, все още е загадка." Вижте уикипедия, тя има целия жизнен цикъл на торнадо.

    • Уикипедия е фалшив уебсайт. Всеки може да отиде и да промени „фактите“. Можете просто да си направите акаунт и да промените нещата в Уикипедия.

Вижте повече за: