Разлика между кърлежи и въшки

lice Кърлежи срещу въшки

Около нас има много малки същества, които приличат, но са от напълно различни видове. Кърлежите и въшките са две такива същества. На външен вид и двете изглеждат сходни, но разликите са много.

Кърлежът всъщност е името, дадено на групата малки паякообразни, които попадат в семейството на Ixodoidea. Някои примери за организми от семейство кърлежи са американският кърлеж от елен, овчи кърлеж и кърлеж от едър рогат добитък. Въшките са насекомите, които попадат в категорията безкрили и е известно, че причиняват заболявания при хората. Някои често срещани въшки са Anoplura, Rhyncophthirina, Ischnocera и Amblycera.

Кърлежите, когато узреят, имат осем крака и могат да имат различни размери в зависимост от вида. Въшките имат шест крака и развиват тялото си, за да се адаптират към живота с гостоприемника. Обикновено имат здрави крака и нокти. Тези нокти им помагат да се вкопчат в косата или козината на домакините. И кърлежите, и въшките се хранят с кръвта на гостоприемниците и имат характеристики на тялото, адаптирани за тази цел.

Въшките обикновено прекарват целия си живот с домакина. Повечето от тях се раждат и умират върху тялото на гостоприемника. Кърлежите се срещат най -вече между високите треви и храсти. Те тихо чакат домакините си. И когато мине подходящ гостоприемник, те се прилепват към гостоприемника с помощта на режещите долни челюсти. Те служат на куките за закрепване към повърхността.

Кърлежите търсят най -вече домакин, когато има промени в температурите или продължителността на дните. Когато тялото на кърлежа е пълно с изсмукана кръв, той отпада сам. Времето за запълване варира от часове до дни. Въшките не напускат тялото на гостоприемника сами. Те изсмукват необходимото количество кръв и винаги остават на повърхността на тялото на гостоприемника.

Кърлежите са активни в топъл климат. Когато въшките влизат в контакт с тялото на гостоприемника, те оцеляват и процъфтяват добре в тялото на гостоприемника, освен ако не се появят неблагоприятни фактори. Обикновено те не обичат маслата. Така че, ако заразената част се натрие със зехтин, въшките са склонни да напуснат гостоприемника.

Характеристиките на кърлежите зависят от вида и гостоприемника. Тя може да бъде с бели или черни крака, може да има точки, ивици или друг дизайн, а някои дори да разпространяват болести . Въшките имат отличителни черти като къси антени, сложни очи и части от устата, подходящи за дъвчене и смучене на кръв от тялото на гостоприемника.

За борба с кърлежите можете да използвате химикали, пестициди или някои прахове. Въшките при хората могат да бъдат контролирани с помощта на гребени за въшки, лечебни шампоани и масла. Ако върху обувките ви има въшки, микровълновата фурна за няколко секунди убива въшките.

Резюме:

1. Кърлежите са паякообразни, въшките са безкрили насекоми. 2. Въшките имат шест крака, докато зрелите кърлежи имат осем крака. 3. Характеристиките на кърлежите зависят от вида и гостоприемника. Повечето въшки имат идентични черти. 4. Кърлежите живеят с гостоприемника, докато телата им се напълнят и отпаднат след това. Въшките живеят с домакина през целия живот най -често.

Вижте повече за: , ,