Разлика между кърлежи и бълхи

tick-pd Кърлежи срещу бълхи

Независимо дали става въпрос за животни или хора, никой не иска да бъде заразен от паразити. Въпреки това, след като започнат да се хранят с кръвта на своите гостоприемници, обикновено трябва да отидете до източника, за да спрете заразяването. Тук ще разгледаме разликата и приликите между два такива паразита, които се хранят с живота на „кърлежите и бълхите на техните гостоприемници.

Научно наречени малки паякообразни от семейство Ixodoidea, кърлежите са външни паразити, които живеят с кръвта на птици, бозайници, влечуги и земноводни. Те изобщо не са приятно нещо, що се отнася до домакините, тъй като те могат да причинят заболявания като Лайм, Q-треска, рецидивираща треска и кърлежи менингоенцефалит.

Има две семейства кърлежи, известни като твърди и меки кърлежи, и има над 900 вида от тях.

Бълхите, от друга страна, са насекоми, които също са външни паразити. Те живеят от кръвта на бозайници, птици и да, хора. Някои от най -често срещаните видове бълхи включват тези, които се срещат при котки, кучета и хора, „както и бълхите от северния плъх и ориенталския плъх.

Ако имате домашни любимци и не сте сигурни дали са нападнати от кърлежи или бълхи, най -добре е да се консултирате с ветеринарен лекар. След като бълхите атакуват, това ще доведе до усещане за сърбеж по тялото на гостоприемника. Собствениците на домашни любимци могат да имат алергични реакции към слюнката на бълхи, което може да доведе до обриви, докато ухапванията от бълхи биха причинили възпаление на засегнатата област.

Междувременно кърлежите атакуват по такъв начин, че се прикрепят към тялото на гостоприемника. Те също могат да скочат, да летят или да паднат от костур и да паднат на неподозираща жертва. Кърлежите обикновено се срещат в райони, където растат висока трева и храсти, докато бълхите могат да бъдат намерени в домове, където живеят домашни любимци и други животни. За да се отървете от заразяването както на бълхи, така и на кърлежи, можете да използвате течни спрейове или аерозолни спрейове, за да контролирате популацията им.

Резюме:

1. Кърлежите са малки паякообразни, докато бълхите са насекоми, „но и двете са външни паразити.

2. Кърлежите имат повече от 900 вида, докато бълхите се срещат най -често при котки, кучета и хора.

3. Кърлежите се прикрепват към тялото на гостоприемника, докато бълхите обикновено растат в райони, където има домашни любимци, като котки и кучета, които могат да служат като техен гостоприемник.

1 коментар

  1. Благодаря за споделянето, това е фантастична статия. Наистина с нетърпение очаквам да прочетете повече. Много задължен.

Вижте повече за: ,