Разлика между супербуря и ураган

Какво е Superstorm?

Супербурята е буря, която няма конкретна метеорологична дефиниция. Използва се за обозначаване на бури, които са необичайно интензивни и не се вписват в определена категория. Терминът е приложен към бурни системи, които се случват в различни климатични зони, вариращи от близо до тропиците до студени умерени географски ширини.

История на употребата на термина

Метеоролозите започнаха да използват термина супербуря през 90 -те години на миналия век, за да опишат особено мощни бури. Един пример е бурята Braer, която се случи на 10 януари 1993 г. Бурята възникна като система с ниско налягане над северния Атлантик между северозападна Шотландия и Исландия. Това доведе и до окончателното унищожаване на петролния танкер Braer , който беше корабокрушен седмица преди това на Шетландските острови. По -скорошен пример за буря, наречена супербуря, беше супербуря Санди, която опустоши Карибите през 2012 г. Тя започна като тропически циклон или ураган, но се превърна в супербуря в хода на своето развитие. Преди 90 -те години термини като „перфектна буря“ и „буря на века“ са били използвани за обозначаване на тези видове метеорологични смущения.

Един от ранните примери за този тип бури, регистриран в исторически времена, е Голямата буря от 1880 г. Тази буря причинява виелици и рекордни снеговалежи в северозападната част на Американския Тихи океан, особено в Орегон.

Общи характеристики

Въпреки че няма ясна метеорологична дефиниция за супербуря, има някои общи характеристики. Супербурите обикновено са екстратропични циклони и те не се срещат често, обикновено само веднъж на няколко десетилетия.

Какво е ураганът?

Ураганът е друго име за вид тропически циклон. Това е силна буря, която произхожда от тропиците и може да мигрира в субтропични и умерени климатични зони. Характеризира се с мощни ветрове, които се движат по кръгов път около ясно определено централно „око“ с ниско налягане, което е заобиколено от области с по -високо налягане.

Терминология на   Ураган

Ураганите са известни с различни имена в зависимост от това къде се появяват по света. В северозападната част на Тихия океан те се наричат ​​тайфуни. В югозападната част на Тихия океан и Индийския океан те се наричат ​​просто тропически циклони. Ураганите са специфични тропически циклони, които се срещат в Атлантическия океан.

Структурата на   Ураган

Ураганът има специфична структура поради метеорологичните си характеристики. Вятърът в основната част на урагана, заобикалящ окото, се движи бързо с кръгови движения, като същевременно се движи радиално навътре към центъра на урагана. Когато вятърът достигне ръба на окото на урагана, вятърът и валежите са най -интензивни.

Централно око

Окото на урагана е централната част на бурята. В главния облачен диск на урагана бушуват мощни ветрове. Окото на урагана е район с изключително ниско налягане, където въздухът е относително неподвижен и небето често е ясно, особено при най -мощните бури. Това създава зловещ регион на спокойно време при иначе свирепа буря.

Очна стена

Вятърът в очната стена е най -яростният отвсякъде в урагана. Най -много щети, нанесени от ураган, обикновено възникват, когато очната стена премине. Периодично очната стена ще се реорганизира или подменя, което ще доведе до промени в интензитета на бурята. При особено големи урагани в допълнение към първичната очна стена може да се образува вторична очна стена.

Мащаб и класификация

Ураганите са класифицирани като тропически циклони, но не всички тропически циклони са урагани. Само тропическите циклони с максимална скорост на вятъра, която надвишава 74,4 мили/ч (118,4 км/ч), се класифицират като урагани. Тропическите циклони с максимална скорост на вятъра, по -малка от 74 mph, но по -голяма от 62,4 km/h, се класифицират като тропически бури. Тропическите циклони със скорост на вятъра под 39 мили / ч се наричат ​​тропически депресии. Обикновено най -големите и най -интензивни тропически циклони се срещат в по -топлите води.

Образуване на урагани

Топлината, отделяна от топлите океани близо до екватора в атмосферата, може да създаде области с по -ниско налягане, което може да доведе до образуването на циклони. Ако към тези тропически циклони се добави достатъчно енергия, те могат да се превърнат в истински бури на ниво ураган.

Прилики между супербури и урагани

Ураганите и супербурите водят до мощни метеорологични смущения, включващи висока скорост на вятъра и обилни валежи. Супербурите също са подобни на ураганите, тъй като са склонни да бъдат циклонни.

Разлики между супербури и урагани

Въпреки че има прилики, има и значителни разлики между супербурите и ураганите. Тези разлики включват следното.

  • Ураганите представляват специфичен тип буря с определени изисквания и параметри, докато това, което се счита за супербуря, е по -мъгляво.
  • Ураганите са тропически циклони, докато супербурите обикновено са екстратропични циклони.
  • Екстратропичните циклони, изграждащи супербури, обикновено са много по -големи от тропическите циклони, които се наричат ​​урагани.

Супербуря срещу ураган: Сравнителна таблица

Обобщение на   Ураганът срещу Супербуря

  • Супербурите са особено мощни бури, които нямат точно метеорологично определение. Супербурите обикновено възникват като екстратропични циклони и обикновено се случват само веднъж на няколко десетилетия поради техния мащаб.
  • Супербурите могат да доведат до зимни бури, като виелици и бури, които се случват в по -топъл климат по -близо до екватора.
  • Ураганите са тропически циклони, които произхождат близо до екватора, където водата е топла и отделя излишната топлина в атмосферата.
  • Тропическите циклони могат да мигрират към субтропични или умерени географски ширини, преди да се разсеят. Ураганите имат скорост на вятъра над 74 мили / ч. В зависимост от това къде се срещат по света, те могат да бъдат наречени урагани, тайфуни или просто тропически циклони.
  • Вятърът в ураган се движи по кръгова пътека около зона с ниско налягане, създавайки отличителен диск от облаци с ясно изразено централно „око“.
  • Супербурите и ураганите се различават по това, че ураганите имат специфично определение и форма само в тропиците, докато супербурите нямат съгласувано определение, но обикновено са с екстратропичен произход.

Вижте повече за: ,