Разлика между Smallmouth и Largemouth Bass

Smallmouth срещу Largemouth Bass

Рибарите навсякъде с удоволствие биха посочили какво точно отличава малкия и големият бас. Въпреки че от името може да се заключи, че разликата между двата вида е в „устата“, всъщност има по -очевидни характеристики, които определят един от друг.

На първо място, малкият и големият бас дори не се намират на едно и също географско местоположение. Това е така, защото малките усти предпочита широко отворени пространства, докато големите уста предпочитат водни басейни с трупи и плевели. Малката уста харесва водата си бистра и бърза само с чакъл на дъното, докато едрата уста ще процъфтява в нещо с повече бъркотия и по -малко течение. Температурата също е голям фактор, тъй като малкият рот всъщност обича да живее в по -студени води.

Както може да се установи, малкият и едроустният бас принадлежат към едно и също семейство, по -специално групата слънчеви риби. Физически риболовците ще открият, че с опит е лесно да се определи бас с голяма уста от малка уста. По принцип горната челюст на едроустата се простира отвъд окото, откъдето идва и името. От друга страна, устата представлява по -малка челюст с линии, които не излизат извън точката на окото. Голямата уста също расте с няколко килограма по -тежко при 12 килограма, докато рекордът на малките уста е около 7 килограма.

Цветовете и маркировките също варират между двете, като големият рот има малки линии, хоризонтално разположени по тялото му. Малката уста, от друга страна, има вертикални линии от върха до дъното на тялото си. И двете са зеленикави на външен вид, въпреки че малките усти също могат да дойдат в кафеникав цвят, което обяснява прозвището му „бронзов гръб“.

Уловът на тези два вида риби също използва много различни стратегии, както би ви казал всеки опитен риболовец. Голямата уста обикновено се впуска в горната част на водата, което означава, че те са привлечени от примамката от горната част на водата. Smallmouth са противоположностите, тъй като предпочитат да останат в дълбоките води; следователно, само захапване на примамки, намерени под водата. Когато бъдете уловени, ще откриете, че по -малките риби - малките уста - ще се борят колкото е възможно повече, обикновено изпълнявайки акробатика във въздуха, за да бъдат освободени от стръвта. Басът с големи усти просто скача веднъж и след това се опитва да плува за по -дълбоки води.

За запалените риболовци големите уста могат да бъдат забелязани доста лесно, тъй като те могат да бъдат намерени практически навсякъде по всяко време на годината - освен ако не е твърде студено, разбира се. Любимата им жива стръв включва дъждовни червеи, щурци и червеи. Както бе споменато, те не са особено придирчиви кога да ядат, но рано сутринта би било най -доброто време да ги примами с храна, тъй като това е времето за хранене. Разбира се, изкуствените примамки също работят на голяма уста, въпреки че добрият риболовец ще знае кога е най -доброто време за използване на различни примамки.

Може да се каже, че малките уста са социални животни, тъй като пътуват на групи обикновено с тези, които са със същия размер като тях. Голямата уста предпочита да плува сама.

Резюме:

1. Горната челюст се простира отвъд окото, но малката уста не.

2. Голямата уста обикновено е с по -голям размер от 12 паунда срещу 7 килограма от малката уста.

3. Голямата уста идва с хоризонтално движещи се ивици, докато малката уста има вертикални ивици.

4. Голямата уста предпочита води, пълни със скали, плевели, трупи и други скривалища, докато дребната уста процъфтява в чисти води с много място за плуване.

5. Примамките с най-голяма вода са най-подходящи за големите уста, докато малките устни по-вероятно ще отидат за примамки под водата.

6. Дребната уста издига повече борба, когато е примамена.

7. Малките уста пътуват на групи, докато големите уста предпочитат да са сами.

Вижте повече за: