Разлика между река и езеро

water-pd Река срещу езеро

Доста лесно е да се направи разлика между река и езеро. Човек може да различи един от друг без никакви проблеми. Дори децата в училищна възраст няма да имат трудности в това. За да научите повече за двата водоема, продължете да четете.

Основната разлика, която може да се види между реките и езерата, е движението на водата. Ако наблюдавате река, тя основно се движи или тече по бреговете си. Обикновено реките често текат само в една посока. Напротив, езерата изглеждат неподвижни, затова често се считат за неподвижни водни басейни. Ако някога езерата привидно се движат, те просто се движат много бавно. Повечето от движенията му се влияят от духането на вятъра.

Второ, езерата и реките се различават по начина, по който изглеждат или изглеждат. Езерата обикновено са затворени от сушата. За разлика от езерата, тези водни обекти трябва да са със значителен размер, за да се считат за езеро. Въпреки че няма международен стандарт или конкретно измерване за това какъв трябва да бъде размерът на езерото, за да се счита за едно, много експерти смятат, че езерата трябва да са с размер поне 2 до 5 хектара. Те също не са свързани с морета или океани, защото са вътрешни. Обратно, реките са водни басейни със земни маси или дълги участъци земя, граничещи със страните им. Поради това те се виждат много по -дълги от езерата.

За разлика от морето, езерата и реките обикновено са прясна вода в природата. Нищо чудно, че и двамата са били основни райони за забелязване на сладководни морски храни от няколко века. Освен това се твърди, че повечето езера живеят някъде в северната половина на света, като повече от половината от общия брой езера живеят в канадските региони (поради географската структура на страната). Някои езера също са уникални в смисъл, че имат система за просмукване, където водата им изтича. Ако нямат това, водите им просто се изпаряват с постоянна топлина. Въпреки това по -голямата част от езерата са прикрепени към определени речни оттоци или потоци.

И накрая, с появата на технологиите, хората са създали някои от добре познатите днес езера. Това означава, че много езера в днешно време са изкуствено направени с цел използване на хидроенергия или хидроенергия.

1. Реките са течащи водни обекти, докато езерата все още са водни басейни.

2. За разлика от езерата, реките не са затворени от сушата.

12 коментара

 1. може ли да се каже, че; Реките имат вход и изход, докато езерата нямат?

 2. Нанси, езерата се снабдяват с ледници и реки. Така че определено има вход.

 3. колко скучно….!!!

 4. не е скучно, имам нужда от училище

 5. Искам да кажа, наистина?!?!?!?

  Ето някои от чувствата ми сега:

  : -O 😀 🙁 😛 🙂

 6. Обичам го!!!

 7. Благодаря ви много ... тази информация наистина ми помага много да си върша работата ... .☺

 8. Пакети и брадички навсякъде в този раздел за коментари. Какъв мултикултурен рай! #drownInLakes #drownInRivers

Вижте повече за: ,