Разлика между Влечуги и Бозайници

611px-Extant_reptilia

Влечуги и Бозайници две важни класове chordata на тип. Влечуги са първите истински сухоземни chordates. За разлика от своите предшественици, телата им и черупките на яйцата им са добре приспособени да издържат на изсушаване и те не са имали задължението да живеят в близост до вода , за да се гарантира успешното размножаване. Друга особеност на влечуги е, че под-клас (1) на бозайник като влечуги наречени Synapsids са предшественици на днешните бозайници. В хода на тяхното отклоняване на еволюция от Влечуги, Бозайници, разработени няколко функции, които влечугите не притежават и се оказаха най-еволюира класа на животни. По-долу са някои от разликите между Влечуги и Бозайници.

Външно Морфология:

Анатомия:

1. остеология:

 • Череп в влечуги е по-малък, пропорционално на тялото си, в сравнение с тази на бозайниците. По-малкият черепа представлява малък мозък и съотношение мозък тяло размер е приблизително използва като индикатор на нивото на интелигентност при животни (3). По този начин размерът на черепа на Бозайници означава тяхното ниво на интелигентност.
 • Челюстта в влечуги се състои от кости правоъгълен и формулират за разлика от челюстта състои от една кост нарича dentary при бозайници.
 • Заоблените прожекции върху задната част на черепа, които придават с първия прешлен се наричат ​​тилната кондила. Има два такива прогнози в Бозайници, докато влечугите притежават един.
 • Средното ухо в в Влечуги тя се състои от една кост наречена Columella. Въпреки това в Бозайници се състои от три кости т.е., Malleus наковалня и стреме. От тези стреме е хомоложен Columella на по-рано бе споменато клас.
 • Влечуги нямат напълно развити вторичен небцето, която е характерна черта на бозайници. Това дава възможност на бозайници за улесняване на дишането докато преглъщане; привилегия, която Влечуги липсва. Крокодилите са изключение.
 • Ребрата възникват от всички прешлените в Влечуги. Все пак има разлики между тях. Те могат да образуват черупката и Нагръдник като в костенурки (външни) или може да бъде ограничено до багажника, както в змии змии. При бозайници, това се ограничава до гръдни прешлени и ребра никога образуват външен случай. Опашъчни ребра са напълно отсъства.

2. зъби:

 • Зъби непрекъснато се сменят в Влечуги (Polyphyodont). Въпреки това те се произвеждат само два пъти в живота (Diphyodont) при бозайниците.

3. кръвоносна система:

 • За разлика от четири камерна сърце в бозайници, влечуги имат три камерна сърце, с изключение на крокодили. Въпреки че две предсърдие се намират в тях, преградата разделяне на камерите е непълно развити.

4. Дихателна система:

 • И двата бозайници и влечуги, дишат през белите дробове. Въпреки това някои водни видове на последната употреба кожата и клоаката допълнително за обмен на газове
 • Мембрана улеснява допълнително място за белите дробове да се разширяват по време на дишане. Тази структура е лишена от влечугите. Крокодилите са изключение от това правило.

5. Метаболизъм:

 • Влечуги са ектотермични и poikilothermic животни. Способността им да контролират температурата на тялото е ограничено, което прави тяхната ограничена до места, където температурата е обикновено постоянно местообитание. Въпреки Бозайниците са ендотермични и топлокръвните с изключение на Heterocephalus glaber. Това им дава предимството да изследва различни среди.
 • Като резултат от това естество Ензимите са активни в широк диапазон от температури в влечуги.
 • В сравнение с Бозайници Влечуги имат много ниска скоростта на метаболизма.

6. нервната система:

 • Бозайниците имат по-голям и по-сложен мозък в сравнение с влечугите. Това означава, по-високо ниво на когнитивни способности в тия бивш клас на животните

7. Размножаване:

 • Бозайниците са живородени, т.е., те раждат отделните животни, а Влечуги са яйценосен (кокошки) животни. Има, обаче, изключения гущери като Zootoca vivipara които са живороден.
 • Младите в влечуги са способни да отблъсквате за себе си, веднага след като те са родени (4). Родителска грижа е нещо необичайно. Въпреки бебетата бозайници са зависими за храна на родителя. Кърменето на малките с млечните жлези е най-уникалната характеристика на бозайници.
 • Автотомия и регенерация е често срещана сред гущерите.
 • Партеногенеза: Процесът на възпроизвеждане без оплождане на яйцеклетка (безполово) се нарича безполово размножаване. Това явление е широко съобщава между няколко влечуги видове. Това обаче не се съобщава при бозайници.

Вижте още за: ,