Разлика между Python и King Cobra

Питонът и кралската кобра са две от най -големите и смъртоносни влечуги в света. Кралската кобра, като най -дългата и отровна змия, може лесно да свали слон. По същия начин се знае, че мрежестият питон е най -дълго живеещият вид змия и може да изстиска плячката си, включително хора, мъртва в рамките на минути. Въпреки не толкова приятелската си репутация, някои хора се грижат за тях като за домашни любимци.  

По отношение на техните различия, питоните са неотровни ограничители, докато кралската кобра е известна със своята смъртоносна отрова. Също така, питоните често са по -големи, по -дълги и камуфлажни, докато кралските кобри са много по -пъргави. Следващите дискусии допълнително разглеждат техните различия.  

Какво е Python?  

„Python“ е гръцка дума, която се появява за първи път през 1580 -те години. Позовава се на легендарната змия, „убита от Аполон“.   Характеристиките на чудовището в митологията са подобни на техните реалистични описания, които са огромни и коварни. Те могат да достигнат до повече от девет метра дължина; следователно размерът им ги кара да се движат по -бавно. Въпреки това, те разчитат на камуфлажа си, търпението и силата си в търсенето на плячката си.  

Python е род от семейство Pythonidae. Те често се срещат в Азия и Африка, тъй като процъфтяват при топли температури. Следните са известните му видове:  

 •   Анголски Python (Python anchietae)
 • Бирмански Python (Python bivittatus)  
 • Bornean Short-Tailed Python / Bornean Blood Python (Python breitensteini)  
 • Късоопашатият Python на Brongersma/ Blood Python на Brongersma (Python brongersmai)  
 • Суматрански късоопашат Python / суматрански кръвен Python (Python curtus)  
 • Myanmar Short-tail Python/ Myanmar Blood Python (Python kyaiktiyo)  
 • Индийски Python/ Black Tailed Python (Python molurus)
 • Ball Python/ Royal Python (Python reguis)  
 • Мрежест Python (Python reticulatus)  
 • Африкански скален питон (Python sebae)  
 • Timor Python (Python timoriensis)  

Какво е кралска кобра?  

Видовото име на крал Кобрата е Ophiophagus hannah, което произлиза от гръцките думи „ophio“ за „змия“ и „phagus“ за „ядещ“, оттук и „змиеноядник“. „Хана“ произлиза от обитаващите дървета нимфи ​​в гръцката митология. Известна е още като „Хамадриад“, нимфа, която живее в дървета в гръцката и римската митология.   Вярно с името си, кралската кобра е известна като дървесно внушително влечуго, което яде други змии. Като „цар“, той може да яде и други кобри. Освен това името му идва от португалския „cobra de capello“, което буквално означава „змия с качулка“.  

Кралската кобра обикновено е по -голяма в сравнение с други кобри и често се среща в горите на Южна и Югоизточна Азия. Дължината му може да достигне до повече от пет метра, което го прави най -дългата отровна змия. Представяйки типичната стойка на кобрата, тя повдига главата и предната си част, като същевременно разширява качулката на врата си, когато е застрашена. Ухапването му е изключително фатално, тъй като отровата му може да убие голямо животно като слон за няколко часа, като доставя големи количества невротоксини, предизвикващи парализа. За съжаление, около 50% от нелекуваните човешки случаи в крайна сметка водят до смърт.  

Разлика между Python и King Cobra

 1. Как Python и King Cobra убиват плячката си  

Като един от елапидите, кралската кобра убива плячката си чрез отровата си, която се инжектира през кухите й зъби, докато питоните разчитат на способностите си да маскират, да чакат и да се ограничават. Освен това кобрите обикновено могат да се движат по -бързо поради по -малкия си размер, следователно е известно, че следват и гонят плячката си.  

 1. Най -дългият рекорден Python и King Cobra  

Най -дългият питон според световния рекорд на Гинес е мрежест питон на 25,2 фута. От друга страна, най -дългата известна кралска кобра, измерена (не от Гинес), е 19,2 фута.  

 1. Географско разпространение на Python и King Cobra  

Питоните често се срещат в някои части на Азия, Австралия и Африка като Непал, Китай, Индия, Мадагаскар и Сахара, докато географското разпространение на кралската кобра е по -ограничено до някои страни в Южна и Югоизточна Азия, като Виетнам, Индонезия, Пакистан, Лаос и Мианмар.  

 1. Иконичен образ

За разлика от питоните, кралската кобра има по -емблематичен образ със заплашителното си разширяване на качулката и гордата изправена стойка. Свързва се и с елегантност и грация в изпълненията на змейски чаровници. Противно на общоприетото схващане, кралската кобра всъщност не можеше да чуе музиката, тъй като тя е просто примамена от формата и движението на флейтата.  

 1. Цвят на Python Vs. кралска кобра

Питоните обикновено са шарени шарки от плътно кафяво до ярко зелено или жълто. Кралските кобри обикновено имат светли или тъмнокафяви, жълти, черни или светлозелени нюанси. Въпреки че и двете змии обикновено имат различни цветове, кралските кобри обикновено имат бели или жълти шеврони.

 1. Диета

Питоните са склонни да ловят по-големи животни и бозайници като прасета и антилопи, докато кралските кобри обикновено ядат хладнокръвни животни, както и други змии.  

 1. Nest

За разлика от питоните, кралската кобра е единствената известна змия, която прави гнезда за яйцата си.  

 1. Движение, участващо в Python Vs. кралска кобра

В сравнение с кобрите, питоните се движат по -бавно поради размера си. Те се движат в праволинейна прогресия, което означава, че те продължават напред по права линия, като втвърдяват ребрата си, след това повдигат и избутват корема си. Прогнозната им скорост е само една миля на час. Що се отнася до кралските кобри, те често използват серпентиновия метод, известен иначе като странично вълнообразно движение, което е обичайното вълнообразно движение. Те могат да се движат с около три до пет мили в час.  

Python срещу King Cobra

Резюме на Python Vs. кралска кобра

 • Питонът и кралската кобра са две от най -големите и смъртоносни влечуги в света.
 • Питоните са неотровни ограничители, докато кралските кобри са бързодвижещи се отровни змии.  
 • Питоните обикновено са по -дълги от кралските кобри.  
 • Географското разпространение на питоните е в Азия, Австралия и Африка, докато кралските кобри обикновено се срещат само в южна и югоизточна Азия.  
 • За разлика от питоните, кралските кобри имат бели или жълти шеврони.  
 • Питоните обикновено ловят по -големи бозайници, докато кралските кобри ядат по -малки животни, както и други змии.  
 • За разлика от питоните, кралските кобри правят гнезда.  

Вижте повече за: ,