Разлика между Жалко и Доброта

Жалко срещу Доброта

Human емоция е израз на психологически и физиологични опит на индивида. Той може да покаже на човека личност, поведение, темперамент мотивация и цялостната нагласа. Тя може да провокира поведение на индивида и да влияе на това как той реагира на определени хора и ситуации.

Хората споделят пет основни емоции: страх, гняв, отвращение, щастие и тъга. Тъга или скръб е емоция, която произтича от чувство на неудовлетвореност на индивида върху обект, човек или ситуация. Той е в основата на емоцията на съжаление.

Жалко, идва от старофренски Терминът "Pite", което означава "задължение", от латинската дума "pietas", което също означава "задължение" и "Пий", което означава "послушна". Тя се определя като чувство на симпатия или капацитета на споделяне в скърбите и проблемите на друг човек или животно. Тя се предизвиква от познаването на страданието и нещастието на друг и го стимулира към по-позитивни действия, като например разширяване на физическо, емоционално, както и финансова помощ на страдание индивида. За да може човек да се чувства жалко към друг, той трябва да е преживял същото затруднено положение и усещането, че страданието на човек не заслужава съдбата си. Понякога жалко може да бъде примесен с презрение и неприязън, но добронамерен жалко е по-често се чувствах особено от тези, които практикуват християнството. Важно е да бъдете много внимателни при показване жалко, защото понякога това може да влоши чувства на тъга на индивида и го привлече към чувството на депресия и самосъжаление.

Доброта, от друга страна, се счита от повечето религии, като един от най-големите добродетели човек може да има. Тя се разглежда като част от емоцията на любовта и като основа на хуманизма, изучаването на човешките ценности и притеснения. Той има дълбочина, страст и енергия и е ясно видима от голямо желание на индивида да се облекчи нечие страдание или нещастие. Той има качествата да бъдеш и състрадателен, милостив и прощава, често показващи съпричастност, както добре. Терминът "състрадание" идва от латинската дума "compassio", което означава "съвместно страдание" и "съвместимост", което означава "да страдат."

Резюме:

1.Pity е чувството на симпатия или споделяне на страданията на друго човешко същество или животно, докато състраданието е чувството за милост, съпричастност и желание да помогне на човек, страдащ или животното. 2.Pity е емоция, а състраданието е едновременно емоция и добродетел. 3.Pity понякога може да бъде примесен с презрение или не харесват, докато състрадание и е част от любовта и следователно е свободен от всякакви негативни чувства.

1 коментар

 1. Докато жалко включва вярата в непълноценността на обекта, състрадание предполага равенство в обикновените човешки отношения. В Жалко, че би могъл да предложи съществена помощ, но възприемаме себе си, че не са най-вече желание да го направят. Жалко е неадекватно, ако имаме сила да се облекчи страданието.

  Жалко, не е любов.

  Жалко, смята друг, за да бъде по-ниска, и е свързан с презрение.

  В състрадание, грижа е основната нагласа, важна част от любовта.

  Вярата, че човек е не заслужават значително нещастие не включва задължително морална оценка положително на този човек като цяло, или на неговите минали дейности.

  Спиноза, например, твърди, че "Жалко, в човек, който живее в съответствие с насоките на разума, е зло на себе си, и безполезно".

  Лошата пресата, получена от жалките се отнася както до какво жалко липсва, а именно действителната помощ, и това, което предполага, КОИТО средства, чувство на превъзходство и удовлетворение от нашата собствена позиция.

Вижте още за: