Разлика между Персийския залив и Арабско море

Персийски залив срещу Арабско море

Може би поради близостта си Персийският залив и Арабско море са лесно объркани помежду си. Освен очевидната разлика, че Персийският залив е залив и че Арабско море е море, все още има много други характеристики, които ги правят много различни.

Персийският залив е водна маса, която се излива в друг залив, наречен Омански залив, който по -нататък води към по -широкото Арабско море. Като залив, той всъщност служи като голямо разширение или ръкав на морето. Намира се между Арабския полуостров и Иран. Това близкоизточно местоположение е направило вълни от новини по целия свят най-вече по време на конфликта между съседните държави Ирак и Иран (1980-88 г.). Този район също е дом на богат набор от морски и водни ресурси, вариращи от перлени стриди, коралови рифове, изобилни риби и, разбира се, нефт.

Общата площ на залива е приблизително 233 000 km2 и дълга 989 ​​km. От западната си страна той е свързан с реките Тигър и Ефрат и с Оманския залив от източната му страна. В сравнение с откритото море, този залив е практически плитък, тъй като най -дълбоката му точка е само 90 метра (средно до 50 метра). Като залив, богат на нефт, Персийският залив е дом на най-голямото офшорно нефтено находище в света, а много от околните му страни също са благословени с големи нефтени резервоари.

За разлика от това, Арабско море се намира между Индийския и Арабския полуостров с обща площ от 3,8 милиона км2 и има най-дълбоката си точка от 4 652 метра. Това също е признато за едно от най -топлите морета в света и е само един от многото подрегиони на по -големия Индийски океан. Арабско море също е благословено с богати водни ресурси и е дом на няколко красиви острова - двата най -големи са Сокотра и Масира. Исторически погледнато, Арабско море е било и все още е много важен търговски път към граничните страни и близките области.

Резюме:

1. Персийският залив е по -малък водоем в сравнение с Арабско море. 2. Персийският залив е залив, докато Арабско море е море. 3. Персийският залив е между Арабския полуостров и Иран, докато Арабското море е между Индийския и Арабския полуостров. 4. Арабско море е по -дълбоко от Персийския залив.

Вижте повече за: