Разлика между Пеликан и Щъркел

Пеликаните и щъркелите са две елегантни прелетни птици, които могат да летят високо до по -дълги разстояния. Те са големи и застрашени видове. И двамата изобщо не пеят и хората са вплели около себе си завладяващи митове през вековете, въпреки че такива легенди се дължат на естеството им на живот. Каквото и да е, пеликаните, принадлежащи към Ордена на Pelicaniformes, и Щъркелите към Ciconiiformes, имат забележими различия, които привличат вниманието ни.

Пеликани

Пеликаните са големи водни птици от рода: Pelecanus. Има осем вида пеликани и повечето от тях се срещат в крайбрежните райони, включително крайбрежията на Тихия и Атлантическия океан. Някои видове живеят във вътрешността на страната през размножителния период, докато други продължават по бреговете. Пет вида са бели пеликани, които се срещат около сладките води. Кафявите пеликани имат местообитания в морето.

Пеликаните имат най -голямата банкнота, с кука, извита надолу по ръба на горната банкнота, и торбичка, прикрепена към долната. Те не пеят, а само крякат и мъркат. Крилото на кафявия пеликан се простира на 1,8 метра, докато това на далматина е 3 метра. Пеликаните имат къси, но здрави крака и крака с преплетени пръсти, подходящи за плуване. Австралийските, далматинските, големите бели и американските бели пеликани правят гнездата си на земята, докато розовите, петнистите, кафявите и перуанските гнезда правят на дървета.

1

Пеликаните се хранят с риба, която улавят от крайбрежни или вътрешни води. Те са общителни и предпочитат да се движат в групи. Възрастните пеликани показват визуални дисплеи за комуникация помежду си с помощта на крилата и сметките си. Възрастните се размножават в колонии, където къркат, но при напускане на колонията мълчат. След като снасят яйца, възрастните продължават да стоят върху тях, за да се инкубират. Пеликаните напускат своите половинки след всеки размножителен сезон.

2

Пеликаните са символ на съпричастност, благородство и доброта. Даденото символично изображение на майка пеликан, която храни малките, означава легенда, възникнала преди християнството. Според легендата майката пеликан, за да спаси бебетата си от глад, се рани с клюна, за да ги нахрани с кръвта си. Тук е подходящо да си спомним редовете на Шекспир (1616 г.) в Хамлет: „На неговия добър приятел толкова широко ще разтворя ръцете си / И, подобно на добрия животворящ пеликан / Покрийте ги с кръвта си.“

Щъркели

Щъркелите са едри болотни птици, принадлежащи към рода: Ciconia. Те са дългокраки с удължени шии. В света има 19 вида щъркели, като основните видове се наричат ​​черногърби, боядисани, открити червеи, вълности и щракели марабу. Те са мигриращи и се срещат в сухите и влажни местообитания в Африка, Азия и Европа. Те летят на дълги разстояния с помощта на силните си, дълги и широки крила. Докато летят, щъркелите размахват крила и се реят последователно, с разперени шии и крака. Щъркелите нямат Syrinx и са неми. Те обаче издават звуци, като щракват сметките си.

3

Щъркелите имат дълги крака и пръстите им са донякъде преплетени. Те са месоядни и през деня хранят жаби, риби, земни червеи и др. По принцип повечето от тях се срещат в стада, но когато започне размножителния сезон, те започват да се чифтосват. Щъркелите изграждат силни и големи платформени гнезда на големи дървета, както и на рафтове като издатини върху скалите. Щъркелите ги правят за дългосрочен престой, тъй като са вкъщи. Мъжкият щъркел помага на женската да инкубира яйцата си.

Щъркелът се смяташе за добър знак за късмет, тъй като когато се случи да се гнездят на покриви и комини на къщи, хората вярваха, че двойката, живееща в дома, ще роди нови деца. Според някои други митологии щъркелите са символ на вярност и моногамия, тъй като живеят с един и същ партньор през целия живот.

3 коментара

  1. Днес 15.10.2019 г. Бог сподели с мен рядкото наблюдение на пеликан на брега с гъските и чушките, живеещи в малък лагер в окръг Фултън, Илинойс. Бих публикувал снимките си, но няма икона за това.

  2. На малък канал в нос Корал, Флорида. Толкова сме щастливи, че сме виждали пеликан много дни.

Вижте повече за: ,