Разлика между овулацията и фертилитета

Овулация срещу плодовитост

Всички живи организми имат способността да се възпроизвеждат и да раждат потомство, което може да бъде идентично или различно от родителите. Този процес се нарича репродукция и може да бъде асексуален или сексуален. Асексуалното размножаване се извършва не чрез чифтосване, а чрез делене, пъпкуване и фрагментация.

Половото размножаване се осъществява чрез сплитане на мъже и жени членовете на каквито и да било на животински видове. Това е образуването на нов организъм и използва генетичните материали на два организма от противоположния пол. Успешно полово размножаване може да се осъществи само ако и двете мъжки и женски организми са плодородни през това време. Да бъдеш плодороден или плодородие е способността на организмите да се размножават и да дават живот. Естествената сила на организмите да зачеват и да имат потомство чрез нормална сексуална активност. Това е, когато един човек произвежда зрели сперматозоиди и една жена произвежда зрели яйца, които, когато се присъединиха заедно формират друг организъм, наречен на ембриона.

Има много фактори, които могат да повлияят на плодородието, някои от които са: култура, сексуално поведение, хранене, начин на живот, времето и половите хормони, които се отделят от хипофизната жлеза. Хормоналните цикли при мъжете и жените показват дали мъжът е мъжествен и може да произвежда здрави сперматозоиди и дали жената е плодородна и готова за овулация. Фертилитетът при мъжете намалява с възрастта, тъй като броят на сперматозоидите им постепенно намалява с напредването на възрастта, въпреки че зависи и от обема, както и от подвижността и морфологията на сперматозоидите. Плодовитостта при жените достига своя връх на възраст от 22 до 26 години, особено през няколко дни преди менструалния цикъл. Плодовитостта период от една жена обикновено продължава един или два дни и се случва след яйцеклетките или яйца се освобождават от яйчника. Когато яйчникът на жената произвежда зряла яйцеклетка и я освобождава във фалопиевата тръба, за да бъде оплодена, настъпва овулация.

Това е процес на женския менструален цикъл, при който фоликулът на яйчника освобождава зряла яйцеклетка. Той има три фази: преовулаторна фаза, известна още като фоликуларна фаза, овулаторна фаза и постувулаторна фаза, известна още като лутеална фаза. Овулацията се контролира от хипоталамуса и хипофизната жлеза, която освобождава хормони като лутеинизиращи хормони (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Овулацията може да се определи от освободената цервикална течност, която трябва да наподобява яйчен белтък.

Резюме:

1. Плодовитостта е способността на организмите да се размножават, докато овулацията е производството и освобождаването на зряла яйцеклетка или яйцеклетка. 2. Фертилитетът при жените ускорява началото на овулацията и когато се сдвои с мъжки мъж, настъпва оплождане. 3. И при мъжете, и при жените плодовитостта е на върха си през ранните до края на 30 -те години, докато овулацията при жените настъпва 10 до 16 дни преди менструацията. 4. Плодовитостта е, когато хормоните на организмите са зрели и готови за размножаване, докато овулацията е, когато тялото на жената освобождава яйцеклетка и е готова да зачене. 5. Плодовитостта се наблюдава както при мъжки, така и при женски организми, докато овулацията се наблюдава само при женски.

Вижте още за: