Разлика между океанската и континенталната кора

Океанска срещу континентална кора

Най -външният слой на Земята, кората, покрива планетата. Кората плава върху разтопената мантия. Конституцията му не е еднаква навсякъде. Съответно кората е разделена на два типа; континенталната кора и океанската кора.

Океанска кора Океанската кора е онази част от земната кора, която покрива океанските басейни. Състои се от скали с тъмен цвят, съставени от базалт. Тази скала е изградена от силиций, кислород и магнезий. Плътността на океанската кора е около 3,0 g/cm3. Континенталната кора има по -ниска плътност. Тази разлика в средните плътности позволява много природни явления да се появят на и под повърхността на Земята. Океанската кора почти не плува по мантията.

Океанската кора претърпява своеобразен феномен. С възрастта океанската кора събира слой от охладена мантия от долната страна. Това кара двуслойната структура да потъне в горещата, разтопена мантия. Веднъж в мантията, океанската кора се стопява и по този начин се рециклира. Поради този процес липсва остаряла океанска кора. Това явление отсъства или е рядко в континенталната кора. Дебелината на двете кори също варира. За океанската кора дебелината е около 3 до 6 мили, което е около 5 до 10 километра. Океанската кора е по -тънка от континенталната.

Континентална кора Континенталната кора представлява 40% от повърхността на Земята. Състои се от гранитни скали със светъл цвят. Тази скала е богата на съставки като силиций, алуминий и кислород. Плътността на континенталната кора е много по -малка в сравнение с океанската кора. Той има приблизителна стойност от 2,6 g/cm3. Поради тази разлика в плътността в магмата между океанската кора и континенталната кора континентите остават на местата си и двете кори могат да плават върху магмата. Континенталната кора плава много по -свободно върху магмата. Континенталната кора е много по -дебела в сравнение с океанската кора. Той има дебелина от 20 мили., Което е около 35 км., В равнините, до цели 40 мили., Което е около 70 км., В най -високите планини. Резюме:

1. Океанската кора е изградена от базалт, докато континенталната кора е изградена от гранит. 2. Океанската кора е по -тънка, докато континенталната кора е много по -дебела. 3. Океанската кора е по -плътна от континенталната. 4. Континенталната кора има по -голяма плаваемост от океанската кора. 5. Рециклирането е налице в океанската кора, докато тази процедура отсъства в континенталната кора. 6. Океанската кора е геологически много по -млада от континенталната.

31 коментара

 1. Здравейте, съжалявам, че съм педант, но мантията не е стопена. Това е солидно. Външната сърцевина е течна, но само най -горната кора има разтопен материал и то само в малки количества в пространствата между кристалите, където субдуцираната океанска кора е донесла вода и е понижила температурата на топене. За по -голямата част от обема си той е твърд, макар и пластмасов, който може да тече под налягане, като стъкло, лед или асфалт.

  • В отговор на идиотския ви коментар мантията се стопява. Лава/магма е от мантията.

   • Мантията е твърдо/пластмасово mlgdorito

   • Самата мантия (както горната, така и долната) не е разтопена, но астеносферата, която се намира между горния и долния слой на мантията, е ЧАСТИЧНО стопена, която има конвекционни течения, преминаващи през нея.

    Това движение на топлинните потоци произвежда циклично движение, което води до разпространение на морското дъно по границите на конструктивните плочи; океанската кора се разпръсква, което кара базалтовата магма да избухва и да се охлажда бързо в океаните - образувайки нова кора. Плочите продължават да се изтласкват една от друга в по -малко плътните континентални плочи.

    Това движение принуждава океанската плоча под континенталната плоча - надолу през горната мантия и в астеносферата (увеличаване на топлината и налягането с дълбочина), да разтопи плочата в астеносферата и да я циклира в същия процес отново и отново.

  • първо магма не е солидна интелигентна една секунда мантията е молтин smartone boiiiiii

  • Големите думи не те правят умен, брато, особено когато се опитваш да противоречиш на научния факт, за който се говори на същата страница

  • Горната мантия се стопява, защото това е основният източник на магма, докато долната мантия е в твърдо състояние.

  • Това са много големи думи, не разбирам bruhhhhhhhhhh

 2. хей аз аби !!!! обичам бисквити

 3. и аз те обичам

 4. Здравейте, аз съм Гуен, а Стив е мръсен лъжец

 5. Здравей! Благодаря за информацията ... Добавете ме в snapchat; @jasondiggy

 6. Защо трябва да ви добавим в Snapchat? Джейсън D, ти не направи нищо!

 7. Паднах и не мога да стана

 8. Харесвам този блог

Вижте повече за: ,