Разлика между дъб и бор

oak-vs-pine_s Дъб срещу бор

Дъбът и борът са два сорта дървесина, които често се използват за производство на мебели. Има малко прилики между тези два вида дървесина. Така че би било по -лесно да се идентифицира кой е дъб и кой е бор.

Първо, дъбът е твърда дървесина, докато борът принадлежи към сортовете мека дървесина . Това означава, че дъбът е по -тежък и е по -устойчив на износване. От друга страна, борът е умерено тежък и значително по -лек от дъба. Борът обаче има отлична твърдост, която му позволява да устои на удари.

Дъбът расте много бавно, докато борът има по -бърз темп на растеж. Тази характеристика влияе върху цената на всеки сорт дървесина. Дъбът е по -скъп, защото производителите инвестират много време в отглеждането на дървото. И тъй като борът расте по -бързо, производителите могат да продават този сорт дървесина на по -ниска цена.

Дъбът обикновено има червен цвят. Ето защо мебелите от дъб обикновено имат по -тъмни нюанси и цветови схеми. Борът има кремаво бял цвят. Някои сортове бор са много бели, докато има и сортове, които са жълтеникави.

И двата сорта дърво завършват доста добре. Дъбът обаче обикновено се оцветява, за да се подобрят тъмните му нюанси, докато повечето производители на мебели завършват боровата дървесина с лак, само за да поддържат нейния чист бял цвят.

Дъбът се използва предимно за производство на традиционни мебели. Отличителният цвят и шарка на дъба правят това дърво идеално за традиционно проектирани мебели. Тъй като дъбът е по -здрав и устойчив на износване, той се използва и като подови настилки и за корабостроене. Борът, от друга страна, се използва за производство на модерни светли мебели. Боровите столове, маси, шкафове, легла и люлеещи се столове са много често срещани в днешно време.

Дъбът и борът са здрави дървесни сортове. Имайте предвид обаче, че дъбът е тежък, тъмен цвят и устойчив на износване, докато борът е лек, белезникав и може по -добре да устои или да абсорбира удара.

2 коментара

Обратни обрати

  1. Разлика между шотландско и уиски | Разлика между | Скоч и уиски

Вижте повече за: , , ,