Разлика между дъб и клен

oak Дъб срещу клен

Дъбът и кленът са две различни дървета. Въпреки че и двете принадлежат към категорията на твърдата дървесина , има доста разлики между двете.

Дъбът принадлежи към рода Quercus, а кленът към рода Acer. Кленът е много стегната, бяла твърда дървесина. Дървесината се продава и в двете качества като твърда и мека. Мекият сорт се използва за изработка на мебели и други неща, които изискват мухъл. А твърдото разнообразие от кленова дървесина се използва за твърдите издръжливи неща като касапница. Дъбовото дърво също е твърдо дърво, но цветът е червеникавокафяв. Но след третирането, когато се продава, цветът на дървото обикновено е бял. Дъбовото дърво се използва за изработка на мебели, кухненски шкафове и други декоративни резбовани предмети.

На дъбовото дърво има пори, видими с невъоръжено око и това придава зърнеста текстура на дървото. Кленовото дърво няма такива видими пори. Така че елементите, изработени от кленово дърво, са по -гладки от продуктите от дъб . Съществува значителна разлика и във формите и размерите на листата на двете дървета. Листата на дъба са подредени спираловидно, а някои сортове имат назъбени или гладки ръбовидни листа. Кленовият лист е по -заострен.

Плодът на дъбово дърво е жълъд и съдържа семе в него. Кленовият плод е самара. Повечето дъбови дървета са вечнозелени и имат цветя. Периодът на цъфтеж е пролетта. Кленът също има цветя, а късната зима или началото на пролетта е сезонът на цъфтеж. Дъбовата дървесина е силно устойчива на гъбични и насекоми поради високото съдържание на танин в дървесината, докато кленовите листа са силно засегнати от гъбични заболявания.

Дъбовото дърво се използва за подови настилки, мебели и за производство на вина и ракии. Дъбовите бъчви се използват за консервиране на вината. Има много медицински приложения от кората на белия дъб. Използва се чрез изсушаване на кората. Поради високото съдържание на танин кората се използва за дъбене на кожа. Жълъдите от дървото се използват за приготвяне на кафе или брашно от жълъди, а японският дъбов дървен материал се използва за производство на професионални барабани.

Кленовите дървета се използват за декоративни цели чрез създаване на бонса, производство на професионални барабани, сироп, пушене на чипс и дървен материал. Кленовата дървесина се използва за изработване на шайби за билярд, дървени бейзболни бухалки и месни блокове. Семената също са добри за консумация. Кленът е дърво с добър тон и следователно се използва за производство на музикални инструменти.

Резюме: 1. Дъбът принадлежи към рода Quercus, а кленът принадлежи към рода Acer. 2. Кленовото дърво е бяло, а дъбовото дърво е червеникавокафяво. 3. Дъбовите плодове са жълъдите, а кленовите плодове са самара. 4. Дъбовото дърво цъфти през пролетните сезони, докато кленът цъфти в края на зимата или началото на лятото. 5. Дъбовата дървесина е силно устойчива на гъбични и насекоми, а кленът е много податлив на гъбични инфекции.

2 коментара

  1. Чудех се дали можете да ми изпратите снимки или линк, за да мога да опитам да науча разликата между клен и дъб? Живея в Нова Англия, така че много пъти листата са твърде високи, за да се изследват. Има ли начин да се различи разликата от кората, издигаща се по дървото от нивото на земята? МНОГО се интересувам от това, нов съм в гората, това е първата ми година и аз съм единственият, който има интерес към гората и за съжаление нямах ментор като повечето мъже на открито. Всяка помощ, която можете да ми изпратите/изпратите, би била много благодарна! Благодаря ти, Брайън Роуз

  2. Забележка: статията е леко невярна. Много кленови дървета цъфтят през пролетта - някой трябва да коригира това, ако има начин да го направи.

Вижте повече за: , ,