Разлика между Къртица и Воле

Разлика между Къртица и Воле

Къртица

Къртиците и полевките са градински вредители, които унищожават градините и тревните площи на много домакини. Някои собственици обаче трудно могат да направят разлика между бенка и полевка.

Първото разграничение между бенките и полевките е, че бенките са бозайници; бенките принадлежат към семейството Talpidae, докато полевките са гризачи и принадлежат към семейството Cricetidae . Съответната им диета също е различна - бенките са месоядни (месоядни) и ще ядат червеи, мравки, личинки, бръмбари и насекоми, докато полевките са тревопасни, което означава, че ядат растения от земята. Като тревопасни животни те причиняват по -голямата част от увреждането на растенията в градини или тревни площи.

Къртицата е много по -голяма от полевка. Бенката може да бъде с дължина до 5–8 ″ с дълга и заострена муцуна, много малки очи, без външни уши, мускулести предни крака и силно нокътни крака. Оцветяването на бенката варира от тъмно сиво до черно. От друга страна, полевките се измерват с дължина до 3–5 with с телосложение, тъп нос, малки очи, къса опашка, малки уши и остри, видими предни зъби. Цветът му е сив или кафяв.

Къртицата е активна през цялата година, докато полевката предпочита да прави храната си през зимата, когато снегът покрие следите си.

Къртицата копае 2 вида тунели: тунел, захранващ повърхността, и по-дълбоки свързващи тунели. Полевката копае само повърхностен тунел, но изкопава много повече от тях, отколкото къртиците.

Къртиците са самотни същества и не взаимодействат помежду си, освен ако не е необходимо да се размножават. Полевките могат да достигнат висока популация, защото се размножават бързо и живеят близо един до друг в колонии (вариращи до 300 членове). Също така, бенките се възпроизвеждат само веднъж годишно с 3–4 потомства, много по -ниска раждаемост от полевките.

Разлика между Mole и Vole-1

Полевка

Полевките също прекарват по -голямата част от времето си над земята, докато бенките често харесват тъмната почва под земята.

При бенки и тунели почвата се разхлабва, което излага околните растения на болести, което води до увреждане в градините и тревните площи. Полевките ядат растенията, които растат в самата земя, което причинява липса и увреждане на растителността.

Резюме

  1. Къртицата е класифицирана като бозайник (член на семейство Talpidae ), докато полевка е категоризирана като гризач (от семейство Cricetidae) .
  2. Храната на къртицата е различна от полевка. Къртицата е месоядно животно, което яде червеи, насекоми, мравки и други животни. Полевките са тревопасни животни, които ядат растенията на земята.
  3. Бенката също е физически по -голяма от полевката. Типичната мярка за мол е с дължина 5–8 ″, докато полевката е с дължина само 3–5 ″. Те се различават и по другите си физически характеристики. Цветът на бенката обикновено е черен, докато полевката е сива или кафява. Къртиците също имат големи нокти и мускулести предни крака за копаене, а полевките са безпогрешни за големите си видими зъби. Единственото подобно нещо във външния им вид са малките им очи.
  4. Къртицата е в движение 365 дни в годината, но полевката е по -активна през зимата.
  5. Къртиците имат 2 вида тунели, а полевката има само един вид.
  6. Бенките са типични самотни същества, а полевките са по -социални. Бенките си взаимодействат само за разплодни цели, докато полевките си взаимодействат помежду си по различни причини.

Плътността на популацията между двата вида също е сравнително различна. Къртиците имат по -малка популация, тъй като те произвеждат само ограничен брой потомство в определена част от годината. Друг фактор е самотният начин на живот на къртицата. От друга страна, полевките са по -многобройни, защото могат да се възпроизвеждат по всяко време и да взаимодействат повече с бъдещите си приятели.

2 коментара

  1. Хванах полевка в капан и голяма част от животното беше изядено. Използвах остатъци за стръв и улових още 2 полевки на същото място със същия капан. Предполагам, че някой не е казал на воли от Илинойс, че са вегетарианци.

  2. Само едно уточнение - първият параграф предполага, че гризачите не са бозайници. Гризачите всъщност са ред (Rodentia) в рамките на по -голям клас бозайници.

Вижте повече за: