Разлика между Mafic и Felsic

Класификация екструзивни скали

Мафик срещу Фелсик В понятието минералогия или геология в много по -широк смисъл два термина обикновено се използват за описание на характеристиките на скалите, а също и на лавата. Тези термини са мафически и фелсични.

1. Течащ или лепкав

Когато се използва за описване на характеристиките на лавата, мафичната лава би означавала, че тя е по -хлъзгава или по -вискозна, за разлика от февната лава. Причината за това е количеството силициев диоксид, присъстващо в лавата. В мафичните лави има по -малко силициев диоксид, отколкото във фелсовите. С по -течаща лава вулканичното изригване най -вероятно не е толкова насилствено, както е илюстрирано при вулканичните изригвания на Хавайския остров.

2. Произход и край:

Освен това мафичната лава е отговорна за скалното образувание, известно като базалт. Ако внимателно разгледате дъното на океана, не бива да се изненадвате, че по -голямата част от него е направена от базалт. Той също е свързан с природата на средноокеанските хребети, както и с междинния вулканизъм.

За разлика от тях, фелсовата лава обикновено се среща в специфични геоложки области, известни като конвергентна зона . В тази област се сблъскват геоложки плочи. Поради наличието на огромни количества силициев диоксид в тази област и добавянето на околната вода и изгоряла пръст, комбинацията създава по -лепкави лави и по -силни изригвания. Фелсовата лава произвежда андезитни и риолитни скални образувания.

3. Силициев диоксид:

Термините „мафит“ и „фелсик“, докато имат известна връзка с техните минерални съставки: мафик от магнезий и железен/железен. Фелсик от фелдшпат (скала) и силициев диоксид, съдържанието на силициев диоксид оформя разликата. Като такива, магматичните скали са описани въз основа на техните силикатни минерали. Подредени чрез увеличаване на съдържанието на силициев диоксид, магматичните скали могат да бъдат описани като ултрамафични, мафитни, междинни и фелсикови. Това означава, че ултрамафитът е вид скала с най -малко силициев диоксид, докато фелсикът има най -много силикатно съединение.

Ultramafic до фелсик означава увеличаване на яркостта на цвета. По този начин ултрамафичните скали са с най -тъмен цвят, докато фелсовите скали са най -леките. За да обяснят това, геолозите твърдят, че тъмният вид на мафията се дължи на съвместното съществуване на магнезий и желязо. Фелсиевият край е по -светъл поради преобладаването на по -леко оцветен силициев диоксид.

Резюме:

1. Мафичната лава е по -вискозна от фелсовата лава. 2. Мафичната лава е преобладаваща в средноокеанските хребети, докато фелсикът се намира предимно в конвергентни зони. 3. Потоците от лава на мафията по -лесно се забиват, а в първата има по -малка вероятност от експлозии. Тенденцията на Фелсикс да затваря пара и други газове означава, че изригванията с експлозивен характер са по -вероятни 4. Мафичната лава създава базалт, докато фелсовата лава произвежда андезитни и риолитни скали. 5. При описване на скали или лава мафик означава, че лавата или скалата имат по -малко силициев диоксид, докато фелсикът предполага, че лавата или скалата имат най -много силициев диоксид. 6. Мафичните скали са по -тъмни на цвят от фелсовите скали.

6 коментара

  1. Благодаря ти. Това е най-добре написаният, разбираем отговор на този въпрос. Информацията. беше много полезно. М

  2. във 2 -ри параграф се посочва, че мафичните лави са по -хлъзгави и по -вискозни, не трябва ли, ако е „по -хлъзгаво“, да е по -малко вискозно. Моля отговорете.

  3. Вискозно означава устойчивост на потока! Колкото по -мафитен е по -ниският вискозитет (той е по -течен), толкова по -фелсичен, толкова по -висок е вискозитетът (той е по -лепкав).

  4. Много, много, много полезно Благодаря

Вижте повече за: