Разлика между гледане и виждане

Търся срещу виждам

Много неща се случват в съзнанието ни всеки ден. Често сме склонни да пренебрегваме значението на думите, които използваме и казваме, което улеснява смесването им. Това е особено вярно с термини, които имат сходни значения като „гледам“ и „виждам“. И двете включват използване на очите и зрението, но при по -внимателно разглеждане ще се разкрие какво отличава един от друг.

Първото нещо, което трябва да се обърне внимание при идентифицирането на несъответствия в думите, е как те се дефинират. Определенията са точни и няма две неща, които могат да бъдат определени по един и същи начин. Винаги трябва да има някои функции, които определят един обект от друг и това е едно и също нещо за „гледане“ и „гледане“.

„Гледането“ произлиза от думата „поглед“, която се определя в речниците като насочване на очите към всеки обект. Това описва физическо движение на индивид, което е илюстрирано в това изречение: „Джими гледа новия си часовник“. Всеки човек може да каже какво прави Джими въз основа на действията си.

„Виждане“ е взето от думата „виж“, която речниците описват като възприемане на нещо. Възприятието е процес на разпознаване или свързване на това, което очите виждат с предишни познания. Това е частта, която улеснява бъркането „виждане“ с „гледане“. За да видим или възприемем обект, първо трябва да го разгледаме, като по този начин често си разменяме двете думи.

Само въз основа на първата дефиниция можем да кажем, че „гледането“ и „виждането“ всъщност са различни един от друг. За да илюстрираме това, използваме същото изречение: „Джими гледа новия си часовник“. Движението на Джими подсказва, че очите му са насочени към обекта, който държи, което ясно описва думата „гледане“.

Ако заменим „виждането“ с „гледането“, ние стигаме до това: Джими вижда новия си часовник. За повечето от нас няма нищо лошо в това изречение. Въпреки това, тъй като вече знаем как е дефиниран всеки термин, можем да кажем, че не се използва правилно. Първо, от разстояние може да се каже, че очите на Джими са насочени към часовника му и „гледане“ трябва да е правилната дума за използване. Второ, ако трябва да спазваме правилно дефиницията на „виждам“, наистина няма начин да определим какво е възприятието на Джими за обекта. Това може да е гривна или гривна за него.

Двете думи също имат и други определения, които ги правят уникални една от друга. „Гледането“ може да се опише и като „външен вид“, докато „виждането“ също се определя като „действие или движение“, което е доста противоположно на първите им описания. Пример би бил следният: „Джими изглежда слаб с новото си яке“. Това ясно показва как изглежда Джими с якето си. Докато с този пример „Джими е ходил на разглеждане на забележителности, облечен в новото си яке“, използва „виждането“, за да опише действие, което Джими е извършил.

Резюме: 1. „Гледането“ е насочване на очите към определен обект, докато „виждането“ е възприемането на обект или как човек определя това, което гледа. 2. „Гледането“ може да се отнася и за външния вид, докато „гледането“ може да се определи като акт или физическа активност.

3 коментара

  1. Има книга за деца, която разглежда разликите между гледането и виждането като забавен начин да прекарате известно време. „Търсите и търсите да се научите да наблюдавате“ е достъпно на Amazon.com и Barnes and Noble.

  2. По отношение на разглеждането на обект на изкуството, аз съм на мнение, че той просто е ясен без задълбочена мисъл върху обекта, където като гледане е по -дълбок поглед, където се прави анализ на елементи като форма, цвят, текстура и т.н. и размери на връзката от различните части. Или да видите какво го прави такъв, какъвто е

Вижте повече за: