Разлика между джунглата и тропическите гори

jungle Джунгла срещу дъждовна гора

Въпреки че джунглата и тропическите гори може да изглеждат сходни, има разлики между двете. Районът на тропическите гори често е заобиколен от джунгла, като основната разлика е, че дъждовната гора има много дебел балдахин от високи дървета, които затрудняват проникването на светлината до нивото на земята, което затруднява растежа на растенията. Подът в джунглата, от друга страна, обикновено ще има гъст подраст на растения и растителност.

Понякога джунглите се създават изкуствено. Ако част от тропическите гори бъдат изчистени, останалите дървета ще пропускат повече светлина към горското дъно, като по този начин насърчават растежа на растителността и по този начин правят джунглата от бившата тропическа гора. Друга разлика е в културен смисъл. Горите в индийския субконтинент винаги са били известни като джунгли, докато тропическите гори наистина са били идентифицирани с амазонския басейн в Бразилия.

Думата джунгла е взета от езика хинди и като такава нейната връзка наистина е с богатата и разнообразна флора и фауна на Индия и околните страни. Дъждовните гори от друга страна се простират в екваториалния пояс и могат да бъдат намерени в Южна Америка , басейна на Конго в Африка и Югоизточна Азия.

Друга разлика се крие в значението на тропическите гори за екологичното здраве на земята , което е огромно. За сравнение джунглите имат относително незначително въздействие. И също за разлика от джунглата тропическата дъждовна гора има различни слоеве. Има горен навес, състоящ се от дървета с височина между 60 и 130 фута. Тук живеят повечето животни. След това има долният навес, състоящ се от дървета с височина 60 фута. Едва ли някаква светлина достига тук и нивото на влажност е много високо. И накрая, има ниво на земята, което има много малко растителност и човек може лесно да се разхожда. Около 80% от насекомите в света живеят тук.

Така виждаме, че въпреки че джунглата и тропическите гори са термини, които често се използват взаимозаменяемо, има доста разлики между двете.

Резюме: 1. Дъждовната гора има много дебел балдахин от високи дървета, което затруднява проникването на светлината до нивото на земята, което затруднява растежа на растенията. Подът в джунглата, от друга страна, обикновено ще има гъст подраст на растения и растителност. 2. Ако част от тропическите гори са изчистени, останалите дървета ще пропускат повече светлина към горското дъно, като по този начин насърчават растежа на растителността и по този начин правят джунглата от бившата тропическа гора. 3. Горите в индийския субконтинент винаги са били известни като джунгли, докато тропическите гори наистина са били идентифицирани с амазонския басейн в Бразилия. 4. Друга разлика се крие в значението на тропическите гори за екологичното здраве на земята, което е огромно. За сравнение джунглите имат относително незначително въздействие.

2 коментара

  1. Цитирани източници?

  2. Мога ли да използвам/използвам отново тази информация, включително част от нея в детска книга, която пиша и цитирам статията като източник

Вижте повече за: ,