Разлика между съединения и грешки

Съединения срещу грешки

Геологията е много завладяващ предмет за изучаване, но въпросът е, че има много термини, които наистина са объркващи и често трудни за разбиране. Това е така, защото през повечето време това, което виждаме в заобикалящата ни среда, се описва по два начина: как обикновените хора ги възприемат и възгледът на учените. Ярък пример за това в геологията е как определяме пукнатините на земната повърхност. Ние, обикновените хора, сме склонни да гледаме на всички тях като на еднакви, но учените могат да разграничат два вида: фуги и разломи.

В геологията пукнатините като разломи и фуги са известни заедно като фрактури или прекъсвания. Обяснено просто, това са пространства или празнини, които се появяват в скални образувания, които се образуват на повърхността на Земята поради различни фактори. Но сходството между ставите и разломите приключва тук, тъй като всяка от тях има различни характеристики, които ги отличават една от друга.

Първото нещо, което е забележимо различно между съединението и дефекта, е неговият размер. Съединенията са по -малки в сравнение с разломите и те могат да се появят в почти всички видове скални образувания. Често те са пукнатини по косата, които са незабележими, особено когато се гледат от разстояние. Разломите, от друга страна, са много по -големи и могат да се простират до мили на край. Но поради постоянното образуване на мръсотия над земната кора, не винаги е възможно да се видят линиите на разлома, но учените са доста сигурни в тяхното присъствие.

Но повече от разминаването в размерите на фугите и разломите е един аспект на интерес, който геолозите често разглеждат, когато определят вида на пукнатината, а това е изместването, което е резултат от движението на скалите. Съединенията имат много малко или никакво движение, защото не разделят напълно скалните образувания.

Разломите са различни, защото са склонни към странично движение, причинено от тектонски сили под повърхността на Земята. Това е така, защото те възникват като задълбочени разфасовки между големи скални образувания. В зависимост от посоката на тектонично движение, едната или и двете страни на разлом могат да се движат нагоре, надолу и настрани, което често е причина за земетресения.

Друг елемент, който трябва да се вземе предвид при отделянето на съединение от повреда, е как те се образуват. Разломите се създават от постоянното движение под земната кора. Когато скалните образувания са разделени по разломи, те стават уязвими за земетресения. Един отличен пример за това е разломът Сан Андреас в Калифорния, който се простира до 810 мили. Той разделя Тихоокеанската и Северноамериканската плоча.

Съединенията се образуват, когато скалата се опъне до точката на счупване. Това се случва, защото продължаващото натрупване на мръсотия върху скалните образувания също увеличава масата му, като по този начин го принуждава да се разпадне. Но освен всички тези черти, много хора са предпазливи от потенциалната опасност, която тези пукнатини представляват за човешката цивилизация.

Разломите се разглеждат като един от мощните двигатели на природата, буквално. Това беше показано наскоро, когато плочите в Тихоокеанския огнен пръстен се преместиха една върху друга, причинявайки масивно земетресение, което удари Япония и предизвика последвалото цунами, което засегна много страни. Ставите не представляват този вид заплаха и често се чудят, защото се образуват в еднакви комплекти в различни части на света.

Резюме:

1. Има два вида пукнатини, които се появяват в земната кора; съвместно и по вина. 2. И двете стави и разломи са класифицирани като фрактури или прекъсвания, което е единственото им сходство. 3. Съединенията са по -малки в сравнение с неизправностите. 4. Съединенията нямат движение, поради което причиняват никакво или много малко изместване, докато дефектите имат странично движение, което причинява изместване. 5. Разломите се образуват поради постоянното тектонично движение, докато фугите се образуват, когато скалите са опънати до точката на счупване. 6. Разломите могат да причинят смъртоносни земетресения и цунами, докато ставите рядко представляват заплаха за цивилизацията.

Вижте повече за: