Разлика между магнитни, седиментни и метаморфни скали

rocks-pd Магнитни, седиментни срещу метаморфни скали

Основната разлика между магнитните, седиментните и метаморфните скали е начинът на тяхното образуване и различните им текстури.

Магнитни скали

Магнитните скали се образуват, когато магмата (или разтопените скали) се охлади и стане твърда. Високите температури в земната кора причиняват топене на скали и това вещество е известно като магма. Магмата е разтопен материал, който изригва по време на вулкан. Това вещество се охлажда бавно и причинява минерализация. Постепенно размерът на минералите се увеличава, докато станат достатъчно големи, за да бъдат видими с невъоръжено око. Магнитните скали се образуват най -вече под земната повърхност.

Структурата на магнитните скали може да бъде посочена като фанеритна, афанеритна, стъклена (или стъкловидна), пирокластична или пегматитна. Примерите за магнитни скали включват гранит, базалт и диорит.

Седиментни скали

Седиментните скали обикновено се образуват чрез утаяване на земния материал и това обикновено се случва във водните тела. Материалът на Земята е постоянно изложен на ерозия и атмосферни влияния, а получените натрупани рохкави частици в крайна сметка се утаяват и образуват седиментни скали. Следователно може да се каже, че тези видове скали се образуват бавно от утайките, праха и мръсотията на други скали. Ерозията възниква поради вятъра и водата. След хиляди години ерозираните парчета пясък и скали се утаяват и се уплътняват, за да образуват собствена скала.

Утаените скали варират от малки глинени скали до огромни скали с размер на камъни. Структурата на седиментните скали зависи главно от параметрите на класта или от фрагментите на първоначалната скала. Тези параметри могат да бъдат от различни видове, като повърхностна текстура, кръгла, сферична или под формата на зърна. Най -често срещаният тип седиментна скала е конгломератът, който се причинява от натрупването на малки камъчета и калдъръми. Други видове включват шисти, пясъчник и варовик, който се образува от кластични скали и отлагане на вкаменелости и минерали.

Метаморфни скали

Метаморфните скали са резултат от трансформацията на други скали. Скалите, които са подложени на силна топлина и налягане, променят първоначалната си форма и форма и се превръщат в метаморфни скали. Тази промяна във формата се нарича метаморфизъм. Тези скали обикновено се образуват чрез частично топене на минерали и повторна кристализация. Гнайсът е често срещана метаморфна скала и се образува от високо налягане и частично топене на минералите, съдържащи се в оригиналната скала. Метаморфните скали имат текстури като слатисти, шистозни, гнайсови, гранобластни или рогови. Примерите за тези видове скали включват шисти, гнайс, мрамор и кварцит, което се случва, когато повторната кристализация промени формата и формата на оригинална скална формация.

Резюме: 1. Магнитните скали се образуват, когато магмата (или разтопените скали) се охлади и се втвърди. Седиментните скали се образуват от натрупването на други ерозирани вещества, докато метаморфните скали се образуват, когато скалите променят първоначалната си форма и форма поради силна топлина или налягане. 2. Магнитни скали обикновено се намират в земната кора или мантия, докато утаените скали обикновено се намират във водни тела (море, океани и др.). На повърхността на Земята се намират метаморфни скали. 3. Магнитните скали могат да бъдат важен източник на минерали, а седиментните скали или тяхната структура на леглата се използват най -вече в строителството; за изграждане на жилища, пътища, тунели, канали и др. Геолозите изучават геоложките свойства на метаморфните скали, тъй като тяхната кристална природа предоставя ценна информация за температурите и налягането в земната кора. 4. Примерите за магнитни скали включват гранит и базалт, докато примерите за седиментни скали включват шисти, варовик и пясъчник. Чести примери за метаморфни скали са мрамор, шисти и кварцит.

28 коментара

 1. coooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo !!!!

 2. но каква е разликата между седиментни и метаморфни скали?

  Моля, отговорете (възможно най -скоро) - възможно най -скоро! Благодаря ти!

  • седиментна скаласедиментна скала

   Скала, която се е образувала чрез отлагане и втвърдяване на утайки, особено утайки, транспортирани по вода (реки, езера и океани), лед (ледници) и вятър. Утаените скали често се отлагат на слоеве и често съдържат вкаменелости. метаморфна скала, която някога е била една форма на скала, но се е променила в друга под въздействието на топлина, налягане или друг агент, без да преминава през течна фаза.

 3. Благодаря за отговорите ви

 4. страхотна информация, не мога да се изразя по -добре, това ще ми помогне да се заредя с моята задача за въглища

 5. ох, моите учители ще гледат това

 6. Хей, нов съм, но обичам скалите. Като метаморфни, магматични и седиментни !!!!

 7. Обичам приложението, което работи много добре с домашното ми И аз вече ги обичам и сега съм къде си за тях Мисля, че някои от тях са редки погледи злато Обичам камъни какво излъгах и си върша домашното в момента в дома си и ми зададе този въпрос какво е метаморфни и седиментни скали как са сходни и различни се уверете, че използвате валидна цифрова цифра Знам, че казах много и след това следващият ми въпрос е кое от следните е най -дългата защита и почвата в следващия ми въпрос е коя от следните части на животно е най -вероятно да стане баща, използван на живо по -долу, за да обясни отговора ви в сърцето и белите дробове и c. Товарен номер, за който говорих, какво представляват метаморфните и седиментните скали, подобни ли са и различни, уверете се, че използвате данните за нейната карта и отговора за това и седиментните скали, обикновено образувани от утайка на земята, земята и норманите и започват вътре във водата Разбрах, че от уебсайта този уебсайт го използва, той ще ви каже отговора, добавяйки още и седиментни скали обикновено за него чрез утайка на повърхността на Земята и броя на нещата в бутилките с вода, които метаморфна скала, това, което ми казаха дати на метаморфна скала в този уебсайт, който ми каза, че този уебсайт ми каза, че метаморфната скала е резултат от температурата, температурата на скалата

 8. KPOPLOVER !!!! ВРЕНСКИ ДОСТАВЧИК !!!! <3

 9. Ученето току -що беше улеснено за всички любители на географията. Имаме всичко, от което се нуждаем, на една ръка разстояние благодарение на препоръчителната работа на всеки, който е направил това. Глас на благодарност, че донесохте географията на нашите стъпки. Благодаря още веднъж.

 10. Обичам го, прекрасно

 11. Харесва ми, страхотно учене

 12. метаморфна скала, която някога е била една форма на скала, но се е променила в друга под въздействието на топлина, налягане или друг агент, без да преминава през течна фаза.

 13. Харесва ми тази страница, която предоставя факти за нас като ученици, затова ще поканя моите колеги да следят тази страница.

 14. Скалите може да са твърди, но не толкова твърди, колкото моя хуй

 15. Браво, благодаря ви за отговорите, които плавах ❤

Вижте повече за: