Разлика между урагана и тайфуна

Ураган срещу тайфун

През повечето време ураган погрешно се нарича тайфун. И двете са имена на тропически бури и повечето от техните характеристики са еднакви. Те имат скорост на вятъра над 74 мили в час и са придружени от градушка, силни ветрове, бури и дъжд. Ожесточените ветрове и проливните дъждове от тайфуни и бедствия могат да причинят големи щети на всичко по пътя им. Въпреки че ураганите и тайфуните са много сходни, те също се различават в някои аспекти. Първо, тропическите бури се класифицират според региона, от който произхождат. Ураганите се появяват в западната част на Атлантическия океан, докато тайфуните са бури, които се появяват в западната част на Тихия океан.

Ураганът идва от думата Huracan, което означава „голям вятър“. Първоначално това е термин, използван от коренните американци за бури, които произхождат от западната част на Атлантическия океан. Тайфунът произлиза от китайското Tai Fun, което означава „голям вятър“ и се отнася до ветровете, които са се развили в северната част на Тихия океан. Една теория гласи, че хората, които са се сблъсквали с бури, докато са пътували в Тихия океан, не са били запознати с китайския Тай Фан и затова неправилното произнасяне и изписване е довело до по -познатия тайфун, който използваме днес.

Ураганите и тайфуните също се различават по времето на годината, в което се появяват. Ураганите се развиват в Западната част на Атлантическия океан през лятото. Обикновено това се случва през октомври, когато влажността и температурата на водата са най -високи, когато се развият ураганите. В Северния Тихи океан сезонът на тайфуните е между юли и ноември.

Тропическа буря се развива там, където водата е топла и мястото е влажно. Ето защо се казва, че тайфуните са по -силни от ураганите. Тайфуните се развиват в Тихия океан, където водата е по -топла. Повечето засегнати страни са тези в зоната на тропическата депресия , където температурата е влажна и топла. Ураганът се развива в западната част на Атлантическия океан, където температурата на водата е по -ниска.

Ураганите опустошават по -голямата част от сухопътните райони на САЩ, докато тайфуните ударяват повечето азиатски страни като Филипините, Япония и Китай, защото тези страни са близо до бреговата линия. Ураганите поразяват повече земни площи, отколкото тайфуните. Тайфун се развива в океана и следователно има тенденция да уврежда по -малко земни площи. Хората, живеещи близо до бреговите линии, обаче са по -засегнати от тайфуните.

И ураганите, и тайфуните се движат спираловидно, но се различават по посоката на своите спирали. Ураганите могат да се движат в двете посоки; по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка, докато тайфуните се движат само по посока на часовниковата стрелка.

И двете тропически бури могат да причинят големи щети на сушата и в морето, но помагат да се поддържа топлината на световната температура и да се поддържа такава.

Резюме:

1. Ураганът произхожда от думата „Huracan“ или голям вятър, докато тайфунът идва от китайската дума „Tai Fun“ или голям вятър. 2. Ураганите се развиват в западната част на Атлантическия океан, докато тайфуните се развиват в северната част на Тихия океан. 3. Ураганите увреждат повече сухопътни площи от тайфуните, които причиняват щети по бреговете на страните. 4. Ураганите се случват през октомври в Западната част на Атлантическия океан (студен район), а тайфуните се появяват през месеците юли до ноември в Северния Тихи океан (топъл и влажен район). 5. Твърди се, че тайфуните са по -силни от ураганите. 6. Тайфуните се движат по часовниковата стрелка, а ураганите се движат както по посока на часовниковата стрелка, така и обратно на часовниковата стрелка.

Вижте повече за: