Разлика между урагана и торнадо

hurricane Ураган срещу Торнадо

Определения По принцип ураганът е силна буря, характеризираща се със силни ветрове и дъждове. Ураганът произхожда от океана и събира сила, докато се плъзга по водата. Повечето от щетите, които ураганът причинява, са резултат от приливен прилив, въпреки че силните ветрове допринасят за опустошението. За разлика от това, торнадо се образува на сушата, без никакви предварителни предупреждения, и обикновено се характеризира с мощни ветрове, които се движат с кръгови движения, докато образуват форма на фуния. Тъй като това се случва, той вдига и носи много предмети, като същевременно вдига прах. Унищожаването е резултат от ветровете с висока скорост, които могат да разбият цял ​​квартал за минути.

Формиране Торнадо се формира пред фронта, когато някои буреносни облаци набират сила и образуват „суперклетки“; и когато вятърът с високо налягане и ветровете с ниско налягане се сблъскат, ветровете ще циркулират един около друг. Торнадо ще бъде видимо на радара, когато образуваният въздух е с поне измерима циркулация. Торнадото се формира бързо и докосва земята за кратко, преди да се завърти обратно към суперклетката. Понякога те остават на земята и генерират ветрове от 250 мили в час, обхващащи голяма част от сушата. Ураганите се образуват като системи в себе си. Цялата система произхожда от система с ниско налягане, нормално разположена в тропиците. Образуването на облаци се подхранва от нагрятата океанска вода. След това около центъра на ниското налягане бавно се образуват ивици дъждовни облаци. Преобладаващите ветрове и струйният поток изтласкват урагана по -навътре в океана. Той потенциално започва като „вълна“, след което образува „депресия“, която се превръща в „буря“, когато ветровете поддържат скорост между 39 и 74 мили в час. По това време, име, вече щяха да са възложени му от националните метеоролозите, въз основа на азбучен прогресия. Бурята официално ще се превърне в ураган, когато продължителните скорости на вятъра достигнат 75 мили в час. Образуването на ураган, за разлика от торнадо, може да бъде открито по -рано и постепенно да се измерва през целия му живот.

Една забележителна разлика във формирането е, че ураганите следват някакъв слабо определен курс, което означава, че предупрежденията за безопасност са възможни за всеки, който живее по такъв път. Торнадото обаче се формира в рамките на минути и предупрежденията за безопасност могат да се издават едва след като са се образували.

Сила Като цяло торнадата генерират по -мощни ветрове от ураганите, но те ще продължат по -кратко време. Истинският път, по който тръгна облакът на фунията, е мястото, където ще бъдат причинени най -много щети от средно торнадо. За ураганите по -голямата част от щетите са причинени от наводненията, които продължават при силните ветрове и обилните дъждове. Ураганите също образуват бурни вълни, които са резултат от натрупването на високи вълни в океанската вода, но торнадата не образуват вълни.

Резюме: Торнадото се образува над сушата и не образува бурни вълни, докато ураганите се формират над океаните и образуват бурни вълни. Ураганите причиняват щети в резултат на наводненията от вълната, докато торнадата причиняват щети от мощната си вятърна фуния. Торнадото генерира по -силни ветрове, които продължават за по -кратки периоди от време, докато ураганите продължават по -дълго. Торнадото се образува за кратко време и предупрежденията за безопасност са по -трудни за излизане навреме, докато ураганите следват слабо определен курс, давайки време за предупреждения за безопасност.

6 коментара

  1. Благодаря, това ми помогна много в един от докладите ми за средносрочен план. Но един от въпросите ми все още не е отговорен: Кое е по -ефективно, Торнадо или цнуами?

    • Цунами няма нищо общо с торнадо. Торнадото са метеорологични явления. Цунамитата са причинени от земетресение с голяма магнитуд в рамките на определен пробег до сушата.

    • След цунамито водата на океана се оттегля от брега, за да бъде засегната. Водата може да се отдалечи на много мили и след това ще се издигне напред с голяма скорост, оставяйки опустошение на мястото си.

  2. Мисля, че тази статия е невероятна, защото ми помогна с домашните ми по наука. Моята домашна работа по наука е много трудна, защото през цялата учебна година ще знаем всичко за кастрофичните събития. Сега имам няколко въпроса. 1. Как си? 2. Умен ли си като мен? 3. Колко време ви отнема да пишете текст на плоча, когато всички букви са събрани заедно и клавиатура като тази от компютъра, но само буквите отпред? 4. Имате ли мобилен телефон? 5. Колко харесвате науката или катастофичните събития или химията или човешкото тяло нещо, което има научна тема, която ви харесва най -много по скала от 1 до 10? Ето моите отговори. Моля, отговорете на вашите в коментарите под моите. 1. Аз съм добър 2. Аз съм много умен смел уверен и мил 3. този с буквите отпред като компютърна клавиатура 4. имам мобилен телефон 5. харесвам кастофични събития, защото можете да бъдете метеролог, а вулканолог, дори сеизмолог или геолог. по скала от 1 до 10 бих избрал единадесет за пафосни събития, защото ще знаете какво ще се случи от ел нино. МОЛЯ, ОТГОВОРЕТЕ НА ВЪПРОСИТЕ В КОМЕНТАРИТЕ ПО -долу.

  3. по дяволите неоооо

Вижте повече за: ,