Разлика между коноп и трева

Коноп  

Конопът е опитомена култура, която е известна с многократното си използване за текстил, жила и хартия в продължение на няколко хиляди години. Той принадлежи към семейство канабис, но се различава от другите членове на семейството по гъвкавост. Той също има различен генетичен и химичен състав. 640px-Hemp_Crop_in_Peasenhall_Road, _Walpole _-_ geograph.org.uk _-_ 1470339

  • Използва

Конопът е възобновяем източник на суровини и може да се използва в множество продукти. Можете да използвате неговите семена и цветя в здравословни храни и органични продукти за грижа за тялото. Със своите влакна и стъбла можете да направите по -добро качество на дрехи, хартия и строителни материали.

Конопът съдържа голямо количество целулоза, което го прави универсален. Може да се използва за направата на здрави нишки, въже и връв. Строителни материали, автомобилни части и дори балистични материали също се произвеждат от коноп. Конопените влакна могат да се използват за направата на по -здрави и топли материи.

  • Ползи

Конопът има редица лечебни свойства, които могат да се използват при лечение на различни заболявания. Конопът произвежда съставка, наречена CBD, която по своята същност не е психоактивна. Според проучвания CBD е ефективен при лечение на определен вид артрит. Той също така помага при лечението на различни други заболявания. В древни времена е известно, че китайските лекари са използвали канабис като анестетик.

Конопът значително детоксикира почвата и ефективно предотвратява ерозията на почвата. След прибиране на реколтата дори остатъците действат като полезни хранителни вещества и се топят в почвата. Конопът може да се отглежда без много вода и без пестициди, което го прави изключително екологичен.

Трева  

Плевелите са нежелани растения на определено място, проектирано от човека, като градина, парк или морава, където някои растения се отглеждат внимателно. Не можете да определите ботанически плевел, защото макар едно растение да е нежелано на едно място, то може да се иска на друго.

Освен това всяко растение, което расте агресивно и се разпръсква широко на различни места въпреки климатичното разнообразие, се нарича още плевел. Това е като нашественик, който заема ново местообитание и бързо се адаптира към новите условия.

На почвата, повредена от смущения в околната среда, не могат да растат добри, „търсени“ култури и пасища. Има плевели, които се възползват от това състояние и растат бързо. Видът на плевелите, които растат върху повредената почва, се определя от естеството на местообитанието и щетите.

  • Използва -  

Много хора използват термина „плевел“ в отрицателен смисъл, но много плевели са богати на свойства, които се използват за различни цели. Глухарчето например е годно за консумация, а храната и лекарствата се приготвят с неговите листа и корени. В много части на Азия репей се използва за приготвяне на супа.

  • Ползи

Наличието на някои плевели в определени местообитания пречи на насекомите вредители да намерят храната си в добри култури. Те действат като щит и помагат за защита на културите от нашествие на вредни вредители.

Някои плевели действат и като почвено покритие, което намалява загубата на почвена влага и проверява ерозията. Плевелите като глухарче подобряват плодородието на почвата, като извеждат калций и азот от дълбочините на почвата.

Някои други видове плевели разграждат хардпана в обработваната земя и помагат на културите да имат по -дълбоки корени. В градините някои първоначално плевели растения се отглеждат заради техните цветя и зеленина, които се считат за достойни за градината. Упоритостта, дивотата и тясната връзка с природата са положителните черти на плевелите, които са спечелили признание от градинарите.

Въпреки полезността, някои видове плевели се определят като „вредни“, тъй като свръхрастежът им може да навреди на местните култури, както и на добитъка.

Поради това е препоръчително да се разработи добре планирана система за борба с плевелите, за да се предотврати растежа на вредни плевели от една страна и да се използват нейните ползи във възможно най-голяма степен от друга.

Вижте повече за: ,