Разлика между грам положителни и грам отрицателни бактерии

Грам положителни срещу грам отрицателни бактерии

Оцветяването по грам е много важен лабораторен тест. Той проправя път към диференциацията на двата различни вида бактерии. Това е по -бърз подход в сравнение с бактериалната култура и е много важен за идентифициране на първоначалната работна диагноза на определени болестни състояния. И така, как се различават грам -отрицателните и положителните бактерии? На първо място, грам -положителните бактерии в реакция на оцветяване на грам ще реагират в кристално виолетова боя и ще оцветят тъмно лилаво или виолетово. Нейната клетъчна стена е уникална, защото се състои от няколко пептидогликанови слоя (многопластови), което я прави по -дебела. Този вид бактерии също имат присъствието на техоични киселини, въпреки че им липсва съдържание на LPS (липополисахарид), периплазмено пространство и външна мембрана, което прави тази група ниска както в липопротеиновия, така и в липидния състав. Що се отнася до структурата на жгутиците, тези бактерии изглежда имат два пръстена в базалните си тела. Те също произвеждат различен вид токсин от своя колега, тъй като освобождават екзотоксини. Те обикновено имат висока устойчивост на физически разрушения, инхибиране на багрилото, чувствителност към анионни детергенти, натриев азид и устойчивост на изсушаване. Грам отрицателните бактерии са различни в много отношения. Тази група показва различна реакция на оцветяване на грам, тъй като обикновено не реагира на кристално виолетово багрило. Въпреки това, обикновено се оцветява в розовочервено и може да бъде обезцветено при приемане на сафранин (контра петно). Той има по-тънък слой пептидогликанова клетъчна стена, защото е направен само от един слой, за разлика от многослойната стена на грампозитив. Въпреки липсата на тейхоеви киселини, той компенсира загубата с високо съдържание на LPS и има както периплазмено пространство, така и външна мембрана. Поради последното не е изненадващо, че тази бактериална група има високо съдържание на липопротеини, както и на липиди. В допълнение, грам -отрицателните бактерии имат 4 основни телесни пръстена и освобождават ендотоксини вместо екзотоксини. Останалите им характеристики са белязани от общ нисък профил за тяхното инхибиране на багрилото, анионна чувствителност, физически разрушения, натриев азид и устойчивост на изсушаване. Поради тези различия двете бактериални групи реагират различно на определени антибиотици. Ето защо лекарите първо трябва да знаят вида бактерии, с които се занимават, за да могат да предпишат подходящия тип лекарства за своите пациенти. Грам -отрицателните бактерии не могат да бъдат потиснати с пеницилин за разлика от грам -положителните, тъй като те са основно устойчиви на този тип антибиотик.

  1. Грам -положителните бактерии имат многослойни клетъчни стени, докато грам -отрицателните бактерии имат еднослойни стени.
  2. Грам -положителните бактерии оцветяват лилав цвят в кристално виолетово багрило, докато грам -отрицателните бактерии няма да реагират на този вид багрило, а само на контра петно, като по този начин отделят розово оцветено петно.
  3. Грам -отрицателните бактерии са устойчиви на пеницилин, за разлика от грам -положителните бактерии, които реагират добре на лечението с пеницилин.

Вижте повече за: , , ,