Разлика между германски и американски ротвайлери

Разлика между германски и американски ротвайлери

Страната на раждане е само един от отличителните фактори между немските и американските ротвайлери. Все пак, това е малко по-различно. В крайна сметка това, което определя между двете, са стандартите, съгласно които те се отглеждат. С други думи, основната разлика се крие в кръвната линия.

Немски ротвайлер

За да може Ротвайлер да се счита за немски, той трябва да е роден в Германия или да има родители, родени в Германия, с документи за регистрация ADRK (Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub) (1) .

ADRK е немска асоциация със седалище в Минден. Понастоящем това е единствената асоциация в Германия, която се грижи за породата ротвайлер. Понастоящем това е и единствената организация, призната от VDH eV, чадърна организация на одобрени от Германия клубове за развъждане на кучета, както и други кучешки организации. По -важното е, че ADRK се придържа към стандартите на FCI или Fédération Cynologique Internationale (2) .

Според FCI следните са общите характеристики на породата ротвайлер:

Външен вид

Ротвайлерът е средно до голямо, мускулесто куче, което не е нито тежко, нито леко, нито дългокрако, нито буренясало. Построената порода е правилно пропорционална, компактна и мощна, което прави ротвайлера силен и пъргав.

Пропорции

Дължината на тялото, която се измерва от гръдната кост или гръдната кост до седалищната туберкулоза, не трябва да надхвърля височината при холката с максимум 15%.

Темперамент

Ротвайлерите са добродушни, уравновесени, послушни, отдадени, отстъпчиви, нетърпеливи да работят и обичат децата. Те се държат стабилно, уверено и уверено в себе си и реагират на заобикалящата ги среда с подчертано внимание.

FCI също така дава окончателни описания на външния вид и състоянието на специфични части на тялото на ротвайлер като черепа, носа, муцуната, устните, челюстите/зъбите, бузите, очите, ушите, шията, гърба, кръста, крупата, гърдите , корем, опашка, предни четвъртинки, горната част на ръката, предмишницата, кости, предни крака, задните части, горната част на бедрото, долната част на бедрото, скакателните и задните крака. Освен това FCI предоставя подробни описания на походката, кожата, козината, размера и теглото, както и височината при холката на ротвайлер. Всяко отклонение от тези критерии се счита за грешка.

По -долу са само някои от целите, за които е създаден ADRK:

За да се запазят, стабилизират и консолидират свойствата на спътника, обслужващото и работното куче

За фиксиране на размножителните белези

За подобряване на характера и физическите възможности на ротвайлера

Да контролира развъждането и образованието с цел Ротвайлер като служебно куче за всички държавни органи, като куче водач, както и спасително куче

Да насочва членовете към развъждането и отношението към ротвайлерите

Има много други стандарти, определени от асоциацията, но основната цел на ADRK е да дефинира и популяризира стандарта за порода ротвайлер и да наложи тези стандарти чрез строги протоколи за развъждане. Това прави германските ротвайлери по -добри от ротвайлерите, отглеждани в страни, които не спазват стандартите на FCI.

Преди кученцето да може да бъде регистрирано като ротвайлер, родено в Германия, неговите родители трябва да преминат ZTP, (3) много строг тест за годност на породата, който включва цялостна оценка на конформацията, здравето и темперамента. Този тест гарантира, че само най -добрите представители на породата ротвайлер могат да произвеждат кученца.

Размерът на кучето, главата, козината, зъбите, цветът на очите и други физически фактори се проверяват при определяне на конформацията, докато личностни черти като послушание, внимателност и смелост се вземат предвид при определяне на темперамента. Вземат се предвид и възрастта на кучето, класификацията на тазобедрената става и поне една базова BH степен (подобна на квалификацията на компактдиска или на кучето -компаньон на AKC) (4) .

Освен че отговарят на всички споменати по -горе стандарти, родителите трябва да имат сертификат относно генетични заболявания като дисплазия на тазобедрената става и лакътя. Също така трябва да има съвместимост между ротвайлера и кучето, с което е предназначено да бъде отглеждано. Ако всички тези квалификации не са изпълнени, малките няма да бъдат регистрирани.

Американски ротвайлер

Както подсказва името, американските ротвайлери са родени в САЩ, където стандартите за разплод се определят от Американския киноложки клуб (AKC) (5) . Тъй като AKC не се придържа към стандартите, установени от FCI, има различия във външния вид на американските ротвайлери в сравнение с техните германски колеги.

Ето някои от насоките относно физическите характеристики на американските ротвайлери според AKC (6) :

Външен вид

Идеалният ротвайлер е средно голям, мощен и здрав. Кучето трябва да е черно с ясно изразени белези с цвят на ръжда. Докато кучките по природа са по -малко масивни с по -малка рамка и по -лека костна структура от кучетата, те са без слабост нито в структурата, нито в материята.

Размер, пропорция, вещество

Кучетата са между 24 инча до 27 инча, докато кучките са между 22 инча до 25 инча. Дължината на тялото, която е от гръдната кост до най -задната проекция на задната част, е до известна степен по -дълга от височината на кучето при холката. 9 до 10 е идеалното съотношение на височината към дължината. Дълбочината на сандъка на ротвайлер е приблизително петдесет процента от ръста на кучето. Костната и мускулната маса трябва да са достатъчни, за да балансират тялото на кучето, за да му придадат мощен, но компактен вид.

AKC също така определя желаните характеристики на главата, лицето, шията, горната линия, тялото, предната част, задните части, козината, цвета, походката и темперамента, но те не са толкова подробни, колкото стандартите на FCI.

Друг важен момент, който трябва да се има предвид, е, че с AKC всичко, което един развъдчик трябва да направи, за да има регистрирани ротвайлери, е да се обади или изпрати имейл на асоциацията за броя на родените малки и кои са родителите. За съжаление, това означава, че няма гаранция за качеството на генетиката на малките (7) (8) .

Поради развъждането, което не следва строги стандарти, някои американски ротвайлери имат по-продълговата и тясна глава, което отслабва силата на ухапване, с която е известна немската порода ротвайлер, белезите, които трябва да са богати и добре дефинирани, стават избледнели или мътна, а по -леката и плевелива версия замества масивната мускулеста рамка, както и компактната, здрава костна структура на стандартната немска порода ротвайлер.

Още по -жалко е, че промените не спират с физическите характеристики, те засягат и темперамента на породата. Германските ротвайлери са уверени, грижовни и спокойни, но безразборното развъждане е довело до кучета, които са небрежни, объркани, агресивни и дори се страхуват от хапане.

Разбира се, в САЩ има животновъди, които се стремят да спазват стандартите на ADRK, за да произвеждат американски ротвайлери, които приличат на германските си колеги както в съответствие, така и в темперамента.

2 коментара

  1. Аз и семейството сме любители на копаенето и отгледахме два чифта ротвайлер, внесени съответно от Казахстан (руски произход) и от Англия Европа. Най -любящ със семейството си, но обиден за непознати като много ефективни кучета пазачи.

  2. Здравейте. Веднъж имах ротвайлер. Жена. Тя изглеждаше наистина не съвсем различна, но различна. Казаха ми, че е била 90-95 паунда и се е отказала от женската, но беше дълга и нощта беше по-голяма от нормалното. Също така муцуната й беше по -дълга от нормата. Това американско гниене ли е. Или просто може би е била смесица ?. Но какво куче.

Вижте повече за: ,