Разлика между градина и парк

Излизали ли сте някога от дома или офиса си, чувствайки се изтощени, но след като поемете този добър въздух около няколко хубави дървета или цветя под слънчевата светлина, всичко се променя? От превенция на късогледство при деца, до подобряване на психичното здраве, до общо повишаване на физическото здраве, прекарването на открито има огромни ползи, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Науката твърди, че ползите от това да сте на открито в паркове и градини не могат да бъдат количествено определени. В резултат на това няколко правителствени организации и институции са отделили енергия за създаване на правила и разпоредби, които гарантират, че тези широки обществени паркове са създадени в дадена зона. Собствениците на частни домове също ще направят допълнителната миля, за да разкрасят домовете си с озеленени градини.

Какво е градина?

Градината е планирано пространство на открито, което е отделено за отглеждане на растения и цветя. Основната причина за създаването на градина може да бъде както за консумация, така и за красота. Градините са или изработени от изкуствени или естествени материали или и двете . Актът на градинарство е дейност, която включва засаждане и поддържане на цветята и растенията в дадено пространство. Градинар е човек, който поема ролята на градинар. Градините могат да бъдат надарени с допълнителни функции като езера, фонтани, изкуствени и естествени водопади или дори рекички. Мащабна градина, която се използва за производство на храни, се нарича ферма.

Днес в света има близо 100 различни вида градини. Общите включват градина в задния двор, цветна градина, градина с оранжерия, оранжерийна градина и свещени/терапевтични градини. Градините са важни за околната среда, тъй като помагат за предотвратяване на изменението на климата по различни начини.

Един от основните начини включва използването на въглерод от въздуха. Повишеният въглерод във въздуха води до замърсяване на въздуха, което причинява глобално затопляне. Градините чрез състава си от растения и дървета помагат за поддържане на околната среда, така че ако нямате такъв, продължете напред и се възползвайте от задния си двор или дори от балкона. Едно растение може да извърви дълъг път в спасяването на нашата планета.

Какво е парк?

Паркът е естествена, изкуствена или полуестествена обществена зона, заделена за декоративни или развлекателни цели. Някои по -големи паркове се използват за опазване на дивата природа и местните растения. Парковете могат да се състоят от тревисти райони, пейзажи, скалисти площи, дървета, сгради, развлекателни центрове, спортни съоръжения, басейни, футболни игрища, зони за кучета и детски игрища. Непременно ще намерите паметници и фонтани в парковете.

В Америка повечето паркове имат пешеходни и велосипедни пътеки, съчетани със спортни центрове за игри като футбол и бейзбол. Много паркове са построени в непосредствена близост до водоеми и могат да се състоят от изкуствени плажове и зони за разходки с лодки. Различните паркове имат различни закони и разпоредби. Някои паркове позволяват на хората да правят пикници и барбекю с приятелите си и са определили пейки за сядане. Някои допускат домашни любимци с ограничения, като кучетата трябва да са на каишки, докато други не.

Някои паркове могат да бъдат големи с хиляди квадратни мили естествени зони, състоящи се от планини, реки, диви животни и растителност. Тези огромни зони обикновено позволяват игрални устройства и имат такси за влизане в парка. Някои имат центрове за настаняване в тях, особено тези в Африка, но в Америка повечето хора предпочитат къмпингуването в дивата природа. Тези по -големи паркове също могат да имат центрове за кану и определени зони за туризъм, както и някои зони за ски и окопаване на снеговете, особено в страните от Северното полукълбо.

Прилики между градина и парк

 • И в парковете, и в градините има растения и цветя.
 • Както парковете, така и градините често се използват за декоративни цели.
 • И двете изискват поддръжка и правилно планиране, за да отговорят на целта си.

Разлики между градина и парк

  1. Тип

Градините обикновено имат частен характер. Повечето градини са построени в задния или предния двор на собственика на дома. Някои избират да създадат малки градини в своите балкони или кухненски прозорци. Парковете са публични по природа и са предназначени за използване от населението.

  1. Използвайте

Градините се използват по две основни причини; за декоративни или хранителни цели. Консумативни култури могат да бъдат засадени в градините за малки семейства. Озеленените градини се използват за разкрасяване. Парковете се използват предимно за развлекателни или декоративни цели. Това е така, защото те съдържат спортни центрове, пешеходни пътеки, центрове за игра и площадки за пикник.

  1. Контрол

Градините се контролират от собственици на домове или земя. Парковете се контролират от съответната власт или държавен орган. Федералните агенции отговарят за услугите на националните паркове, горските услуги и всички свързани с тях ресурси. Държавните агенции контролират държавните паркове и големите паркове за опазване на дивеча. Местните агенции отговарят за по -малките паркове в градовете.

Обществените паркове и местата за отдих се осигуряват на всички нива на управление: федерално, щатско и местно.

  1. Съставки

Градините съдържат предимно цветя и растения. Парковете, от друга страна, в допълнение към цветята и растенията съдържат съоръжения за детски игри, пешеходни пътеки, реки, съоръжения за отдих, футболни игрища, детски центрове за игра и много други.

  1. Размер

Градините като цяло са много по -малки от парковете. Парковете могат да варират от няколко квадратни мили до няколко хиляди квадратни мили. Най -големият известен парк е Национален парк Североизточна Гренландия, който е с размери 375 000 квадратни мили.

Градина срещу парк: Сравнителна диаграма

Вижте повече за: ,