Разлика между мъгла и облаци

Мъгла срещу облаци

Не е толкова трудно да се разграничат мъглите от облаците. И двете са естествени явления, които се случват във всяко небе по света. Освен че е обект на великолепие, облакът играе и важна роля в метеорологичния цикъл. Те придобиват форма поради процеса на кондензация. Това е, когато водната пара (от изпаряване) се утаява във въздуха и след това се превръща обратно в течна форма. Образуването на облаци е много важно, особено за растителността, тъй като ще подпомогне утаяването на вода обратно на земята под формата на дъжд.

В случай, че забележите чисто празно и безоблачно ясно небе, това не означава, че във въздуха няма вода. Всъщност водната пара или капчиците просто невидимо текат във въздуха. Те се материализират в небето като облаци, когато се смесят с прахови частици, дим и сол. В резултат на това те стават по -големи. Размерът на тези малки капчици може да варира от десет микрона до пет мм. Околния хладен въздух на по -високи височини е идеална среда за по -добър конденз и образуване на облаци. Има много видове облаци като цир, слоеве, купести и нимбус, за да назовем само няколко.

Мъглата, в най -простия смисъл на думата, е просто форма на облак, който лежи ниско или близо до нивото на земята. Все още използвайки процеса на кондензация, тези облакоподобни образувания се материализират близо до нивото на земята. Това доказва, че облаците не се образуват само на много голяма надморска височина. Също така има периоди от деня и определени сезони, които са идеални за образуване на мъгла. Тъй като околната среда става по -влажна и повърхността на Земята става по -хладна, кондензацията се извършва на по -ниски нива. Някои от най -добрите места, където можете да хвърлите поглед за мъгла, са остров Нюфаундленд, Пойнт Рейес и Калифорния. Тези места изпитват повече от 200 дни мъгла годишно.

обобщение:

1. Кондензацията на водни пари високо във въздуха проправя пътя към образуването на облаци. 2. Мъглата е същата като облаците, но те се образуват на по -ниски височини в близост до хладната повърхност на Земята. 3. Влагата на мъглата обикновено се получава от близките водни образувания като езера, морета, реки и океани, докато тази, използвана при образуването на облаци, също включва влагата от въздуха в небето. 4. Образуването на мъгла се извършва, когато разликата между точката на оросяване и температурата е не повече от 2,5 градуса по Целзий (4 градуса по Фаренхайт). 5. Облаците често утаяват водата обратно към Земята като дъжд за разлика от мъглата.

2 коментара

  1. Много е хубаво да разберете темите, дадени в книгата, и да получите отговора в това

  2. Да. Не толкова. Опитвайки се да разбера защо се образува гъста мъгла (не рядко) на височина около 5300 фута. Коридорът, в който това се случва, няма последователни водни басейни и се простира на +10 мили.

    Не разбираме защо това се случва.

Вижте повече за: