Разлика между летящи мравки и термити

Летящи мравки срещу термити

Мравките са насекоми, които са свързани с пчели и оси. Те образуват колонии, които са съставени от работни мравки, войнишки мравки, търтеи и кралици. Дроновете и кралиците мравки имат крила, които мравките кралици отделят след чифтосване по време на брачния полет.

По време на този сватбен полет хората забелязват рояци летящи насекоми в обкръжението си, които могат да бъдат или летящи мравки или термити, които се чифтосват. От разстояние тези две насекоми може да изглеждат еднакво, но ако се вгледате по -отблизо, разликите им са много забележими.

Летящите мравки и термити имат различни форми на тялото. Телата на мравките имат три секции; главата, гръдния кош и корема, докато телата на термитите имат само две, съставени от главата и гръдния кош. Това кара мравките да изглеждат с тънка талия, а термитите с дебела талия.

Когато се вгледате внимателно в антените на двете насекоми, разликата е много очевидна. Летящите мравки имат огънати антени, докато термитите имат прави антени. Антените на летящата мравка също са по -дълги от тези на термитите.

Въпреки че и двамата имат крила, крилата на летящите мравки не са с еднакъв размер. Те имат дълги предни крила и къси задни крила, докато термитите имат крила със същия размер и дължина. След чифтосването мъжки мравки умират и само мравките кралици започват новата колония, докато при термитите и мъжките, и женските термити образуват новата колония. Летящите мравки и всички видове мравки по този въпрос имат различни цветове, които могат да бъдат черни, кафяви или червени, докато термитите имат един различен цвят, който е черен. Те също имат различни хранителни навици, като летящите мравки предпочитат да ядат храна, докато термитите предпочитат да дъвчат дърва.

Термитите не избират коя дървесина да дъвчат и за това те се считат за вредители, които причиняват щети на мебелите и домовете, докато мравките могат да бъдат от полза за човека и екологията, въпреки че понякога те също могат да бъдат досадни.

Резюме:

1. Летящите мравки са социални насекоми, които са свързани с оси и пчели, докато термитите са евсоциални насекоми, които са известни като бели мравки в Австралия, но не са свързани с мравки. 2. И двамата имат касти в своите колонии. С летящи мравки само женските или кралиците мравки започват колонията; с термити мъжете и жените започват колонията. 3. Телата на летящите мравки имат три секции: главата, гръдния кош и корема, докато тялото на термитите има две: само главата и корема. 4. Летящите мравки имат дълги и огънати антени, докато термитите имат по -къси и прави антени. 5. Термитите имат предни и задни крила със същия размер и дължина, докато летящите мравки имат дълги предни крила и къси задни крила.

6. Термитите дъвчат дървото и го консумират като храна, докато летящите мравки консумират същата храна като хората.

7. Летящите мравки понякога са червени, кафяви или черни на цвят, докато термитите обикновено са черни.

Вижте повече за: