Разлика между бълхи и комари

Какво е Бълхите?

 • Бълхите са малки безкрили паразитни насекоми от порядъка Siphonaptera. Те са външни паразити на птици и бозайници. Те са дълги от 1,5 до 3,5 мм, тъмни на цвят и техните устни са пригодени за хранене чрез перфорация на кожата на гостоприемника и смучене на кръв.
 • Телата на бълхите са сплескани странично , за да им помогнат да преминат през перата или козината на своите гостоприемници. Краката им завършват със здрави нокти, които им помагат да хванат гостоприемника и да предотвратят падането. Бълхите имат силно тяло и могат да издържат на голям натиск.
 • Телата на бълхите са покрити със склерити, обрасли с къси бодли и косми, насочени назад.
 • Бълхите имат прости петна на очите. Има видове без очи.
 • Бълхите нямат крила. Краката им са пригодени за скачане на голямо разстояние. Бълхата може да скочи повече от 50 пъти дължината на тялото си.
 • Бълхите снасят малки, овални, бели яйца. Ларвите на бълхите са бледи, малки, подобни на червеи, покрити с четина. Нямат очи.
 • Ларвите имат захранващ апарат, пригоден за дъвчене и ядене на органични вещества. Основната им храна са изпражненията на възрастни бълхи.
 • Бълхите обикновено са неприятни за техните домакини, причинявайки сърбеж. Ухапването от бълхи причинява подуване, леко повдигнато място на сърбеж. Алергичният дерматит срещу бълхи е често срещан при много видове гостоприемници, включително кучета и котки. В резултат на честото надраскване от животното, бълхите могат да доведат до загуба на коса в определени части на тялото.
 • Бълхите са вектори за много различни вирусни и бактериални заболявания, протозойни и хелминтни паразити на хора, други бозайници и птици.

Какво е Gnats?

 • Комарите са малки летящи насекоми от подред Dipterid Nematocera.
 • „Gnat“ не е филогенетичен или таксономичен термин и няма научен консенсус относно това кои видове се считат за комари.
 • С дължина от 1 до 15 мм, комарите са деликатно изглеждащи малки, дългокраки насекоми с шест крака, три части на тялото (глава, гръден кош, корем) и един чифт крила. Много от тях са слаби летци.
 • В зависимост от вида, възрастните комари се хранят с насекоми, растения, гъбички или кръв. Те могат да бъдат опрашители на растения, да се хранят с вредители по културите, като люспи и листни въшки, или самите вредители по посевите.
 • Видовете комари, които се хранят с кръв, са изключително малки. Само женските от тези видове се хранят с кръв, те се нуждаят от нея за правилното развитие на яйцата си. Мъжките се хранят с растения.
 • Симптомите на ухапване от комари са зачервяване, подуване, дразнене и сърбеж на мястото на ухапване. Ухапващите комари могат да разпространяват болести и паразити по животните и хората.
 • Мъжките от някои видове комари се събират в големи чифтосващи рояци, които се срещат най -често привечер в големи полета и над улици.
 • В зависимост от вида, комарите снасят яйцата си на вода или суша. Ларвите могат да бъдат подвижни или неподвижни, сухоземни или водни. Те са месоядни или хранилки за растения , в зависимост от вида . Ларвите, хранещи се с растения, могат да причинят образуване на гали по корена, стъблото или листата на растението гостоприемник. Някои видове комари са вредители по гъби и саксийни растения.

Разлика между бълхи и комари

1. Определение

Бълхи: Бълхите са малки безкрили паразитни насекоми от порядъка Siphonaptera.

Комари: Комарите са дребни летящи насекоми от подоред Dipterid Nematocera.

2. Размер

Бълхи: Бълхите са с дължина от 1,5 до 3,5 мм.

Комари: Комарите са с дължина от 1 до 15 мм.

3. Хабитус

Бълхи: Бълхите имат здрави тела, сплескани отстрани и покрити със склерити.

Комари: Комарите са деликатно изглеждащи малки, дългокраки насекоми с един чифт крила.

4. Очи

Бълхи: Бълхите имат прости петна на очите. Има видове без очи.

Комари: Комарите имат видни сложни очи.

5. Мобилност

Бълхи: Бълхите нямат крила. Краката им са пригодени за скачане на голямо разстояние.

Комари: Комарите имат чифт крила и са летящи насекоми.

6. Хранене

Бълхи: Възрастните бълхи са паразити, хранят се чрез перфорация на кожата на гостоприемника и смучат кръв. Ларвите имат захранващ апарат, пригоден за дъвчене. Основната им храна са изпражненията на възрастни бълхи.

Комари: В зависимост от вида, възрастните комари се хранят с насекоми, растения, гъбички или кръв. Ларвите са месоядни или хранителни растения.

7. Яйца и ларви

Бълхи: Бълхите снасят малки, овални, бели яйца върху своя гостоприемник. Ларвите са бледи, малки, червеобразни, покрити с четина.

Комари: В зависимост от вида, комарите снасят яйцата си върху вода или суша. Ларвите могат да бъдат подвижни или неподвижни, сухоземни или водни.

8. Въздействия

Бълхи: Бълхите причиняват сърбеж. Ухапването от бълхи причинява подуване, леко повдигнато място на сърбеж. В резултат на честото надраскване от животното, бълхите могат да доведат до загуба на коса в определени части на тялото. Бълхите са преносители на вирусни и бактериални заболявания, протозои и паразити на хелминти.

Комари: Комарите могат да бъдат опрашители на растения, да се хранят с вредители по културите, като люспи и листни въшки, или самите вредители по посевите. Ухапващите комари причиняват зачервяване, подуване, дразнене и сърбеж на мястото на ухапване и могат да разпространят болести и паразити по животните и хората.

Сравнителна таблица за Бълхи срещу Комари

Резюме на Fleas Vs. Комари :

 • Бълхите са малки безкрили паразитни насекоми от порядъка Siphonaptera.
 • Комарите са малки летящи насекоми от подред Dipterid Nematocera.
 • Бълхите са с дължина от 1,5 до 3,5 мм, докато комарите са с дължина от 1 до 15 мм.
 • Бълхите имат здрави тела, сплескани отстрани и покрити със склерити. Комарите са деликатно изглеждащи малки, дългокраки насекоми с един чифт крила.
 • Бълхите имат прости петна на очите. Комарите имат видни сложни очи.
 • Бълхите нямат крила и краката им са пригодени за скачане на голямо разстояние. Комарите имат чифт крила и са летящи насекоми.
 • Възрастните бълхи са паразити, хранят се чрез перфорация на кожата на гостоприемника и смучат кръв. В зависимост от вида, възрастните комари се хранят с насекоми, растения, гъбички или кръв.
 • Ларвите на бълхите имат устройства за хранене, пригодени за дъвчене и хранене с изпражненията на възрастните. Ларвите на комарите са месоядни или хранителни растения.
 • Комарите могат да бъдат опрашители на растения, да се хранят с вредители по културите или сами да са вредители по посевите.
 • Бълхите предизвикват усещане за сърбеж, подути, леко повдигнати сърбящи петна, загуба на коса в определени части на тялото. Ухапващите комари причиняват зачервяване, подуване, дразнене и сърбеж на мястото на ухапване.
 • Бълхите и ухапващите комари са вектори за различни болести и паразити.
Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

2 коментара

 1. Определих, че имам донякъде зараза от наци. Най -добрият начин да се отървете от тях е?

 2. Транспонират се снимките на бълха и комарка. Две дефиниции и две грешно поставени снимки.

Вижте повече за: ,