Разлика между ухапвания от бълхи и дървеници

Ухапвания от бълхи срещу дървеници

Дори и да не сте наясно с това, може да не знаете, че вече сте ухапани от бълхи и дървеници. Тези паразити са почти навсякъде и човек увеличава вероятността си от експозиция, като пътува до други непознати райони. Ако имате проблеми с разграничаването на двете, като просто прецените как изглеждат (почти идентични), тогава може да е по -добре да разберете техните различия по силата на съответните им характеристики на захапване.

Бълхите са малки кръвосмучещи, които принадлежат към разред Siphonaptera. Те процъфтяват в широк кръг домакини като котки, кучета, зайци, мишки, катерици и плъхове. Тези паразити са оборудвани със своите специално проектирани челюсти, които им позволяват да пробият кожата на жертвите си, за да изсмучат кръв. Казват, че хората са по -устойчиви на бълхи в сравнение с опитомените животни. Въпреки това, някои възрастови групи, като деца, се оказват алергични към нашествия на бълхи.

Дървениците са по -нощни в активност. Те са склонни да хапят през нощта и имат ухапвания, които много приличат на тези, идващи от типичния ви комар. Други дори могат да объркат ухапвания от дървеници с алергии, но това не би трябвало да е така, тъй като ухапванията от дървеници следват специфичен групиран модел.

Въпреки че характеристиките на ухапване на всеки паразит може да не са верни за всички индивиди поради уникалността на реакцията от човек на човек, все пак има някои много идентифицируеми характеристики. Най -вече, когато сте ухапани от бълха, създадената бучка е доста малка и е обградена от ореол. Обратно, дървеници създават червеникава, леко повдигната и втвърдена подутина, подобна на ухапване от комар .

Както бе споменато, дървеници имат много особен модел на ухапване. Обикновено те създават линейно или право ухапване, за разлика от бълхите, които са по -неправилни и се появяват на случаен принцип. Въпреки това, дори ако моделът е случаен, разпределението на ухапването сред бълхите обикновено се намира в областта на глезена или краката. Рядко се забелязват, че атакуват горните части на тялото. Напротив, дървениците обичат да хапят навсякъде по тялото, най -вече горните части. По отношение на сърбежа и двете ухапвания са притеснителни, но ухапванията от бълхи са склонни да се развият в алергии, подуване на кожата и други вторични инфекции при някои жертви.

Резюме:

1. Бучката, създадена при ухапване от бълха, е малка и има ореол, който я обгръща. Ударът, създаден при ухапване от дървеници, е червеникав, втвърден и само леко повдигнат (подобно на ухапване от комар). 2. Моделът на ухапване от дървеници е линеен и прав, докато този на бълхите е неправилен и по -случаен. 3. Мястото на ухапване от дървеници може да бъде навсякъде по тялото, докато предпочитаното място на ухапване от бълхи е долната част на човешкото тяло (глезена и краката). 4. И двете ухапвания от бълхи и дървеници причиняват сърбеж, но първите могат да се развият в алергии, подуване и други заболявания.

Вижте повече за: