Разлика между вътрешен скелет и Екзоскелет

Какво е вътрешен скелет?

Определяне на вътрешен скелет:

Един вътрешен скелет е скелет, който се намира от вътрешната страна на тялото на животно.

Разработване на вътрешен скелет:

Най-вътрешен скелет на chordates разработва от мезодермална тъкан по време на ембрионалното развитие. В гръбначно ендоскелет развива в хрущяла и костта.

Поддръжка и движение:

скелет костелив позволи гръбначни животни за отглеждане на големи по размер, тъй като тя осигурява достатъчно подкрепа да държи значителна тежест. Един вътрешен скелет позволява движение чрез предоставяне на костни повърхности за свързване на мускулите. В гръбначни, скелетните мускули придават на костите чрез сухожилия.

Ниво на защита:

Един вътрешен скелет на костна предпазва животните от хищници, като дава възможност на мускулите свързване. Това означава, че гръбначно животно може да бягат от хищници от движение. В случая на птици, това означава полет. кости на птици са модифицирани, като е куха, което позволява на птиците да бъдат достатъчно лек, за да отлети от хищници. А костелив вътрешен скелет осигурява добра защита за вътрешните органи. Например гръдния кош е силна структура, която предпазва сърцето и белите дробове.

Ремонт и подмяна:

Кости, че почивка отнеме много време да се лекува. Ремонтни започва с хондроцитите, които са клетки, които произвеждат хрущял. По-късно те се заменя със остеоцити които продуцират костна тъкан. Bones също отслабват като гръбначни животни възрасти, което води до намалена височина и мобилност.

доставка на кръв:

Костите съдържат кръвоснабдяването така че ако някой паузи големи кости като на тазовите кости, те могат да загубят големи количества кръв.

примери за животни ендоскелет:

Един вътрешен скелет се среща в chordates (включително всички гръбначни животни). В гръбначно ендоскелет е направен от хрущял и костна тъкан.

Какво е Екзоскелет?

Определяне на Екзоскелет:

Екзоскелет е скелет, който се развива от външната страна на тялото на животно.

Развитие на Екзоскелет:

В екзоскелет на безгръбначни е образувана от различни протеини, въглехидрати или минерали. екзоскелет на членестоноги развива, когато хитин се отлага и се комбинира с протеин. Черупчести екзоскелети състоят от калциев карбонат черупки, че депозитите на животните.

Поддръжка и движение:

В екзоскелет осигурява поддръжка за всички вътрешни органи и тъкани на животното. Също така е често гъвкав, тъй като тя не е толкова твърд като вътрешен скелет. Въпреки това, екзоскелет поставя ограничение за колко голям животно може да расте. В екзоскелет често е гъвкав и лек, която позволява животни лесно да се движат. В случай на членестоноги има фуги където мека мембранен материал присъства да се даде възможност на животното да се огъва на придатъци.

Ниво на защита:

Екзоскелети не дават толкова, защита от силни физически сили начинът, по който endoskeletons се, освен в случай на черупка. Екзоскелет могат да бъдат модифицирани за защита от хищници. Например, едно насекомо може да се развива или шипове цветове в екзоскелет, който да може да бъде физически защитена или замаскирани.

Ремонт и подмяна:

В екзоскелет обикновено могат лесно да бъдат заменени, тъй като molts по животните, през което време тя хвърля стария екзоскелет и депозити нова. В случай на черупки, нови слоеве могат да се отлагат.

примери за животни Екзоскелет:

Членестоноги, ракообразни и мекотели, всички имат екзоскелет. Минералите, съставляващи екзоскелет може да варира между различните животни, с насекоми и ракообразни с хитин настоящото, и мекотели с калциев карбонат настоящото.

Разлика между вътрешен скелет и Екзоскелет

 1. Местоположение на вътрешен скелет и Екзоскелет

Един вътрешен скелет се намира от вътрешната страна на тялото на животното, докато екзоскелет се намира от външната страна на тялото на животно.

 1. Разработване на вътрешен скелет и Екзоскелет

В гръбначни животни с вътрешен скелет, хрущял и кост се отлага. В безгръбначни като артроподи хитин и протеин се отлага, докато в някои мекотели, калциев карбонат обвивка се полага.

 1. Поддръжка и тялото размер на вътрешен скелет и Екзоскелет

Един вътрешен скелет може да поддържа голям размера на тялото, но екзоскелет не може да поддържа голям размера на тялото.

 1. Движение на вътрешен скелет и Екзоскелет

Един вътрешен скелет позволява движение от мускулите дърпат на кости, а екзоскелет позволява движение от наличието мембранни фуги между придатъци.

 1. Защита от хищници

Животните с вътрешен скелет са защитени от хищници от отдалечаване използване мускули, които са свързани с костите, докато животни с екзоскелет са защитени от хищници от като екзоскелет модификации като шипове или маскировъчни цветове.

 1. Защита от физически сили

Един вътрешен скелет обикновено е по-силна и осигурява по-добра защита от физически сили, отколкото екзоскелет.

 1. Ремонт и подмяна

Гръбначните вътрешен скелет отнема много време да се лекува с хрущял и след това костите се депозира. Екзоскелет може да бъде заменен доста бързо с хитин и протеин, или калциев карбонат се депозира.

 1. Кръвоснабдяване на вътрешен скелет и Екзоскелет

Един вътрешен скелет съдържа захранване с кръв, но това не е случаят с екзоскелет.

 1. примери за животни

Един вътрешен скелет е открит в chordates като гръбначни докато екзоскелет се намира в членестоноги и някои мекотели.

Таблица сравняване вътрешен скелет и Екзоскелет

Обобщение на вътрешен скелет Vs. Екзоскелет

 • Един вътрешен скелет се формира от вътрешната страна на тялото на животното, докато екзоскелет се формира от външната страна на тялото на всяко животно.
 • Един вътрешен скелет често се прави на хрущяла и костите, докато екзоскелет често е направен от хитин и протеини, или калциев карбонат.
 • Един вътрешен скелет може да поддържа голям размера на тялото и често се прави на костите.
 • Екзоскелет не може да поддържа голям размера на тялото и често се прави на хитин или минерали.
 • Един вътрешен скелет и екзоскелет осигури подкрепа и защита на животните.

1 коментар

 1. Здравейте госпожо, аз съм Sheheryar от Пакистан. Аз искам да отида p.hd степен по зоология също може ли да ми помогне ????

Вижте още за: ,