Разлика между диамант и графит

Диамант срещу графит

Земята има толкова много различни видове минерали. Най -интересните минерали сред тях са графитът и диамантът. Когато се вземат предвид техните химични свойства, и двамата са съставени от въглерод. Химията им е една от най -важните прилики, които имат. Не само това, и двата минерала се добиват за промишлени цели и могат да бъдат възпроизведени изкуствено. И двата минерала са силно твърди и имат висока точка на топене, което прави и двамата много трудни за изгаряне. Въпреки че и двата минерала са химически еднакви по състав, те са различни във физическа форма и в други аспекти. Тези видове минерали с такива характеристики се наричат ​​полиморфи. Това означава, че техният химичен състав е един и същ, но други аспекти в техните характеристики не са.

Само като ги погледнете, можете веднага и лесно да видите разликите. Не е нужно да сте експерт, за да забележите какво не е на двете. Те са много различни дотолкова, че никога няма да забележите, че и двамата всъщност имат едни и същи химически компоненти. Едно от най -често срещаните измервания, използвани за идентифициране на техните различия, е скалата на твърдостта на Моос. Скалата за твърдост на Моос се използва за определяне на твърдостта на минералите. Твърдостта се измерва по скала от 1 до 10, като 1 е най -меката, а 10 е най -твърдата. Прочетете, за да научите повече.

Появата на графит, за начало, е по -метална и непрозрачна. Графитът се използва промишлено като въглен за молив. В скалата на Моос графитът има само твърдост от 1 до 2 по скалата на Моос. Това означава, че графитът попада в категорията на слабите метали. Въпреки това, графитът може да провежда електричество, тъй като е свързан с три други въглерода, което му позволява свободно да се движи, носейки заряди. Атомите в графита не са непокътнати.

Диамантите, от друга страна, се използват като ценни имоти за хората. Тези минерали са забележимо прозрачни и блестящи. В скалата на Моос диамантите имат твърдост 10, което го прави безспорен най -твърдият минерал в света. Атомите в един диамант са силно свързани помежду си и това е точната причина, поради която той е станал най -твърдият от всичко останало.

Приликата както на диаманта, така и на графита не може лесно да се забележи, защото е по -скоро от химически аспект. Разликите, които ще забележите между двете, не са прости разлики, а очевидни, значителни разлики. Само не забравяйте, че когато видите тъп на вид обект, наречен молив, това е графит. Ако видите искрящо нещо, което изглежда е струвало сто до един милион долара, това трябва да е диамант.

РЕЗЮМЕ:

1. Графитът е по -метален и непрозрачен, докато диамантите са забележимо прозрачни и блестящи.

2. Диамантът е най -твърдият минерал; той има оценка 10 по скалата на Моос, докато графитът е с оценка 1 до 2 според скалата на твърдостта на Моос.

3. Графитът може да се използва като молив въглен, докато диамантът може да се използва като много ценно свойство.

4. Електроните в диаманта не могат да се движат свободно, което го прави много трудно. Електроните в графита, от друга страна, могат просто да се скитат около минерала.

2 коментара

  1. не е лошо просто добре. не зависи от въпроса

  2. Това е много добро

Вижте повече за: