Разлика между широколистни и иглолистни

Широколистни срещу иглолистни

Термините „широколистни” и „иглолистни” ни казват за класифицирането на дърветата в два аспекта, които са според листата им и начина на производство на семена. Съществуват и други начини за класифициране на дърветата като по тяхната група видове „твърда дървесина“ и „мека дървесина“. Не е изненадващо обаче, че може да се разглежда и цяла гора като широколистна или иглолистна.

На първо място, човек може да нарече широколистно дърво, когато загуби листата си през някои части или сезони на годината. Дървета с падащи листа особено през есента и в крайна сметка ги губят през зимата се описват като широколистни. Въпреки че вече нямат листа през зимата, тези дървета са все още много живи. „Листопадни“ всъщност е взето от латински термин, който означава „да падна“.

Освен типичното падане на листата, широколистните дървета имат листа, които донякъде се трансформират в друг цвят. През есента повечето от листата им стават червеникави, жълтеникави или леко оранжеви. Също така е важно да се отбележи, че по -голямата част от широколистните дървета също се класифицират като твърда дървесина. Тази класификация не означава пряко, че дървесината е твърда, въпреки че широколистните дървета наистина са много по -твърди от иглолистните дървета (иглолистна дървесина). Примери за широколистни дървета са овощните дървета, дъб, ядки и кленове.

Иглолистните дървета се описват като такива, не чрез отпадане на листата им през есента или зимата, а чрез семеносната им природа. Тези дървета носят семена в структури, известни като шишарки. Следователно те се считат за голосеменни (с голи семена), за разлика от цъфтящите растения (покритосеменни растения). Освен това повечето иглолистни дървета изобилстват в районите с по -студен климат.

Пълната противоположност на широколистното дърво не е иглолистно дърво, а се нарича вечнозелено дърво, чиито зелени листа, наречени игли, остават непокътнати през цялата година. Добър пример за вечнозелено дърво е борът. В същото време боровите дървета растат и шишарки, така че са иглолистни. Други неправилно считат иглолистните дървета за точно обратното на широколистните. Въпреки това, тъй като повечето иглолистни дървета са вечнозелени, този начин на мислене все още е приет.

Една вероятна причина някои да се бъркат с тези две класификации на дърветата е поради наличието на широколистни иглолистни дървета, които изглежда са дърветата, които попадат в двете категории.

Резюме:

1. Широколистните дървета имат листа, които падат през есента и изчезват напълно през зимата. 2. Листопадните дървета имат листа, които променят цвета си (до жълто, оранжево или червено). 3. Иглолистните дървета носят семена в шишарки. 4. Иглолистните дървета са дървета от иглолистна дървесина, докато широколистните са предимно твърда дървесина.

2 коментара

  1. Има и вечнозелени широколистни дървета като мадрон (Arbutus menziesii).

  2. Тази статия беше много информативна. Търсих да разбера повече за аборетума на Detroits Native Timber тази есен. Детройт е наречен Париж на Детройт Намерих за интересно, че Париж също е град с много дървета. Благодаря ти

Вижте повече за: