Разлика между Crappie и Bluegill

600px-Pomoxis_nigromaculatus1

Crappie е популярна спортна риба, която се среща най -вече в източната част на САЩ. Има две разновидности - бяла и черна.

Bluegill е член на семейството на слънчевите риби. Среща се в САЩ, вариращи от крайбрежната Вирджиния до Флорида, Тексас, Северно Мексико, западна Минесота и западен Ню Йорк.

Характеристики и размер

С дълбоко и странично компресирано тяло, главата на черния Crappie е малка, гърбът е извит и устата е голяма, а горната челюст се простира под окото. Гръбните и аналните перки са големи и еднакви по форма. От друга страна, белият Crappie прилича на черния Crappie, с изключение на това, че има 5 до 6 гръбни бодли, за разлика от черния Crappie, който има 7 до 8 бодли. Другата разлика между двете е, че белият Crappie има тъмен пигмент отстрани, докато черният Crappie има черен пигмент.

Crappie има максимална дължина 19 инча и максимално тегло малко по -малко от 6 килограма. Средната продължителност на живота на този вид е около 15 години. Млад крапи има по -бърз темп на растеж през четирите години в топла вода. Неговият растеж е по -бавен в по -хладна вода. Crappie се храни с ракообразни и двукрили ларви. По -големият се храни с миньори и други видове дребни риби.

Bluegill, от друга страна, расте до 12 инча дълъг и тежи около 4,5 килограма. Има тъмни петна в основата на гръбната перка и вертикални решетки отстрани. Гърбът и горната страна са тъмно маслинено зелени със смес от кафяво, оранжево или лавандула отстрани. Коремът е жълт до оранжев.

Bluegill живее в потоци, езера, реки и езера. Може да живее както в плитки, така и в дълбоки води. Движи се напред -назад, скрива се в пънове и търси подслон сред водни растения.

Възпроизвеждане

Идеалното време за хвърляне на хайвера на Crappie варира от март до юли, когато водата е топла. Той произвежда 40000 до 150000 яйца в зависимост от неговия размер и възраст. Сферичното яйце е с диаметър около 0,93 мм. Гнездата се изкопават от мъжкия върху субстрати от пясък или кал. След като хвърля хайвера, мъжкият пази гнездото през следващите 2 до 3 дни, когато яйцата се излюпят. След изтичане на първоначалния период на защита ларвите се приютяват в тиха и плитка вода, за да се спасят от хищници като рибоядни риби и водни насекоми.

През май и юни, когато температурата е 70 градуса по Фаренхайт, Bluegill започва да хвърля хайвера си. Bluegill започва да хвърля хайвера на двегодишна възраст, въпреки че някои започват да хвърлят хайвера си през първата година от живота си.

Продължава до падане на температурата на водата. Bluegill има дълъг и непрекъснат сезон на хвърляне на хайвера и това често води до огромно население всяка година, при условие, че хищничеството и риболовният натиск са ниски. Гнездата се създават в плитки води, един до два фута в дълбочина.

Четиригодишна женска Bluegill снася до 50000 яйца. Подобно на Crappie, мъжкият Bluegill пази гнездото, което е вкопано в дъното на речното корито и защитава бебето риба. Bluegill действа като гостоприемник на няколко паразита като миди източна лампа и големия червен червей. Младият Bluegill се храни с планктон и с течение на времето променя диетата си във водни насекоми и техните ларви.

И Crappie, и Bluegill са вкусни видове и с тях могат да се приготвят редица хранителни продукти. Но тъй като хората са много предпазливи относно яденето на дива риба по здравословни причини, човешката консумация на тези два вида е ограничена.

Вижте повече за: ,