Разлика между треска и минтай

Тихоокеанската треска и Аляска минтай са и двата вида бяла, нискомаслена риба.   Те имат мек вкус и могат да се лющят при готвене.   Минтайът е по -мек от треска и ще се разпадне, ако е преварен.   Тези риби често се използват за приготвяне на различни рибни продукти, като рибни пръсти и бързи храни от панирана или натрошена риба.   Тихоокеанската треска е отлична риба за всички видове рибни ястия, като супа, тъй като е твърда и запазва формата си   Минтайът от друга страна е по -мек и подходящ за използване като имитация на раци и в калифорнийско руло, ястие за суши.   И двата вида риби замръзват добре, но трябва да бъдат сварени, защото могат да бъдат домакини на някои паразитни червеи. Треската е студеноводна риба.   В някои райони съществува опасност от прекомерен риболов.   Pollock стана достъпен като заместител и по -евтина алтернатива на треска,

Какво е Cod?

Треската принадлежи към семейството на рибите Gadidae.   Те живеят в солена вода, благоприятствайки дълбоките студени температури на водата   Треската е най -известната от това семейство риби и месото й е почти бяло на цвят.   Обикновено се продава като филе и има приятен маслен вкус.   Това е петниста риба и може да бъде зеленикава или сивкава на цвят или понякога кафява и почти черна.   Понякога е тъпо до ярко червено.   Треската има три гръбни перки и две анални перки, както и мряна на брадичката.   Треската тежи до 11,5 кг или 25 паунда.   Храни се с други риби и малки безгръбначни.   Треската е ценена и за маслото, произведено от черния й дроб - масло от черен дроб на треска, което е с високо съдържание на здравословни омега 3.

Какви са хранителните и здравословни ползи от яденето на треска?

 • Треската е много здравословен вариант на риба, съдържащ много витамини и минерали.   Съдържа витамин   В12, йод, фосфат, селен, фосфор, витамин В3 и В6, както и омега 3 мазнини
 • Хранително той се състои от 42% протеин.   А   4oz парче риба или 113,4 грама съдържа 96 калории.   Треската има много ниска гликемична, GI стойност.
 • Яденето на треска намалява риска от сърдечни заболявания, защото е добър източник на разреждаща кръвта омега 3.
 • Омега 3 в богатата риба, подобно на треска, понижава триглицеридите в кръвния поток. Триглицеридите в правилните количества са източник на енергия.
 • Треската дава богат източник на омега 3 полиненаситени мастни киселини, които помагат за понижаване на кръвното налягане.
 • Яденето на риба, подобно на треска, веднъж седмично помага за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза.   Това е опасно състояние, при което се образуват кръвни съсиреци във вените на краката или таза.   Установено е, че консумацията на риба, богата на омега -3, може да намали риска от дълбока венозна тромбоза до 30 -45% по -малък шанс за това страдание.
 • Витамин В12 и селен намаляват риска от рак на дебелото черво.
 • Известно е, че треската намалява риска от други видове рак като миелом, неходжкинов лимфом и левкемия.   Той предлага известна защита срещу бъбречно -клетъчен карцином, който е форма на рак на бъбреците.
 • Омегите в треската предлагат защита срещу свързания с възрастта когнитивен упадък като болестта на Алцхаймер.   Треската също помага за подобряване на настроението и намаляване на депресията чрез съдържанието на омега 3.
 • Селенът и омега 3 помагат за облекчаване на възпалението и предотвратяват по -нататъшното развитие на остеоартрит и ревматоиден артрит.
 • Треската насърчава сърдечно-съдовото здраве, тъй като съдържа ниацин, витамин В, който понижава нивата на холестерола.   Известно е също, че треската подобрява електрическите свойства на сърдечните клетки. Треската предпазва сърцето от ненормални сърдечни ритми.
 • Висока концентрация на омега мастни киселини се открива в маслото от черен дроб на треска, което се произвежда от черния дроб на тази риба.

Какво е Полок?

Минтай е студеноводна риба, намираща се в северните океани по света.   Има няколко разновидности на минтай.   Атлантическият минтай или Коли, минтай от Аляска или Уоли и Норвежкият минтай.   Минтай се счита за евтин вариант на треска и има по -мек вкус, но все още е пълен с хранителни минерали и витамини.   Минтайът е добър избор за храна, ако следите калориите си.   Има само 92 калории на 100 грама риба минтай.   Някои от значително преработените рибни храни, приготвени с минтай, могат да съдържат вредни добавки, така че винаги е разумно да прочетете съдържанието на опаковката на тези търговски продукти.   Добавен към вредните добавки, минтаят също е податлив на паразитни червеи в сурово състояние.   Тези червеи са подобни на тези, които се намират в треска и повечето продавачи на риба ще са премахнали червеите преди да продадат рибата.   Мекият вкус и меката текстура на рибата я правят добър заместител на месото от раци.

Какви са хранителните ползи от яденето на Pollock?

Минтаят има много хранителни предимства.   Подобно на треска, тя е богат източник на витамини и минерали.

 • Минтаят съдържа витамин В12, В6 рибофлавин магнезий, калий, желязо, цинк и мед.
 • Минтайът е богат на омега 3 мастни киселини.
 • Полокът може да се бори със сърдечни заболявания, да поддържа здравето на очите и да регулира кръвната захар.
 • Минтай увеличава плодовитостта и подобрява развитието на плода.

Разлики между треска и минтай .

Характеристики на треска срещу Полок :

И двете тези риби са студеноводни, предпочитайки по -дълбоките води на океаните, в които се намират.   Минтаят е по -мека риба и е по -вероятно да се разпадне, ако е преварен.   Треската и минтаят се използват за производство на рибни стоки като рибни пръсти и натрошени парчета риба, но минтай, с по -мекия си вкус, се превръща в имитация на раци.

Ползи за здравето:

Ползите за здравето на тези два вида риби са огромни.   И двата вида риби имат широка гама от витамини и минерали за подобряване на здравословния начин на живот.   Треската има добавената стойност на чернодробното масло, събрано от черния дроб и много богато на омега 3 масло.

Хранителна стойност:

Важно е да се отбележи хранителната и диетичната стойност на тези риби.   Треска и минтай допринасят за много важни хранителни вещества и имат дълъг списък със здравни ценности.   Те играят роля в спирането на някои видове рак и намаляват риска от сърдечни заболявания и спомагат за забавяне на процеса на когнитивно стареене.   Яденето на риба, богата на омега и витамин В, е част от здравословното хранене и се препоръчва като седмичен прием на омега и витамини.

Кухня:

Треската и минтаят са бели риби и обикновено държат формата си.   Треската е по -твърда риба от минтая.   И двете могат да се използват успешно в много ястия като рибен суп и супи, както и да бъдат подходящи за печене, пържене или печене.

Запазване:

Изглежда, че има по -голям риск при прекомерен риболов на треска, отколкото минтай и затова минтайът се е превърнал в популярен и икономичен   ресурс за бяла риба.   И двете риби се използват в търговската мрежа и в кухнята.

Треска срещу Полок: Сравнителна диаграма

Обобщение на Cod срещу Pollock :

 • Там   са повече прилики, отколкото разлики между треска и минтай.
 • И двата сорта риба са известни със своите хранителни стойности и ползи за здравето.
 • Треската и минтаят са с ниско съдържание на калории и ако се консумират редовно, помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и други заболявания, свързани с рака.   Съдържанието на омега 3 е високо ценено като хранителна добавка.
 • Треска и минтай се използват при готвене и при производството на търговски произведени рибни продукти, макар и с по -мек вкус на минтай   го прави добър заместител на подложката от раци и ястието за суши, наречено California roll.
 • Треската запазва формата си по -добре и прави добри рибни продукти като рибни пръсти и очукани или натрошени порции риба.
 • В някои райони треската се е преловяла и това е довело до търговската употреба на минтая като заместваща риба.
 • Лесно е да объркате тези два вида риби, защото изглеждат сходни при варене.   В сурово състояние и двата вида риби са податливи на паразитни червеи.
 • Съществената разлика между тези теглещи риби е в тяхната текстура.
Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

Вижте повече за: ,