Разлика между хлорофил и хлоропласти

Разлика между хлорофил и хлоропласти

Хлорофилни пигменти

Хлорофилът и хлоропластът се намират в растенията. И двете думи започват с префикса „хлоро“ - гръцката дума за „зелен“. Има обаче малки, но съществено жизнени разлики между двете.

Хлорофилът е растителна молекула, която играе важна роля в смесването и създаването на храната на растението в процеса на фотосинтеза. Фотосинтезата се случва, когато водата от корените на растението, въздухът от устицата на растението и слънчевата светлина от хлорофила се сливат и смесват, за да създадат храна. Всички тези суровини се превръщат чрез химичен процес и водят до нещо ново. Хлорофилът абсорбира слънчевата светлина от околната среда и използва енергията си, като същевременно превръща въглеродния диоксид и водата в кислород и под формата на глюкоза. Докато се осъществява фотосинтезата, хлорофилът произвежда енергия под формата на захарни въглехидрати, което подпомага растението в неговия растеж и развитие. Хлорофилът и целият процес на фотосинтеза са затворени в органела, наречена хлоропласт.

Хлорофилът също е пигмент, който придава на растенията зелен цвят. Тъй като хлорофилът е светлопоглъщащ пигмент, той абсорбира както червената, така и синята светлина от спектъра на бялата светлина и отразява зелената светлина. Това е причината човешкото око да вижда зелено в растенията. Има два вида: хлорофил А и хлорофил В. Въпреки това, хлорофилът не издържа дълго време. През есенните или зимните месеци растенията, по -специално листата, променят цвета си от зелено в нюанси на злато, кафяво, червено и бордо. Това се случва поради липсата на хлорофил, останал в растенията или листата. Хлорофилът, зеленият пигмент, се губи, докато другите пигменти в растението стават видими; тези пигменти се наричат ​​каротеноиди.

Разлика между хлорофил и хлоропласти-1

Структура на хлоропласт

Тъй като хлорофилът съдържа и каротеноиди, нюанси на червено и жълто могат да бъдат намерени и в растенията. Каротеноидите могат да бъдат намерени и в плодове и цветя; например морковите и доматите получават цвета си от този вид пигмент. Те също така съществуват в листата на растението, но са скрити от хлорофила по време на определен период от време и от време. Когато хлорофилът изчезне, той се заменя с каротеноиди, превръщайки листа в различни нюанси или комбинации от червено и жълто.

От друга страна, хлоропластите са растителни мембрани или органели, разположени в растителните клетки и други организми, които използват фотосинтезата, за да произвеждат собствена храна. Хлоропластите са органелите, които провеждат процеса на фотосинтеза, както и мястото, където се извършва фотосинтезата. Те също имат зелен цвят поради използването на хлорофил и присъствието му върху мембраните. Хлоропластите обикновено се намират в листата на растението. Има стотици хиляди хлоропласти във всеки квадратен милиметър от листа на растението.

Резюме:

1. Хлорофилът е светлопоглъщаща растителна молекула, докато хлоропластите са растителни органели.

2. Хлорофилът проправя пътя на светлината да провежда процеса на фотосинтеза; в същото време хлоропластите са тези, които организират и провеждат целия процес.

3. Хлорофилът има два вида: А и В.

4. Хлорофилът е източникът на зелените пигменти на растенията, докато хлоропластите са зелени на цвят поради съдържащия се в тях хлорофил.

5. Освен зеления пигмент, хлорофилът съдържа и каротеноиди, които са червени и жълти пигменти. Хлоропластите изобщо не произвеждат пигменти.

6. Хлоропластите се намират в големи концентрации в листата на растенията. Хлорофилът се намира вътре в хлоропластите.

7. Хлорофилът е част от хлоропласта, докато хлоропластите са част от растителната клетка.

5 коментара

  1. Това се нуждае от източници за валидност.

  2. Отървете се от странните реклами, които се нуждаят от снимки на клоропласта и клохрофила

    • Моля, позволете ми да започна, като кажа, че имам измислено име заради моята идентичност. Всичко, което трябва да кажа, е, че модераторите (или собственикът) на този уебсайт може да се нуждаят от време за такива неща. Освен това те може да не могат да контролират рекламите.

  3. Невероятна информация. Благодаря за споделянето.

  4. Благодаря ви много ... наистина ми помогна много

Вижте повече за: