Разлика между CET и CST

CET срещу CST

Земята се върти около оста си и около слънцето, което кара различните места да преживяват различно време на деня и нощта. Докато тези, изправени пред слънцето, изпитват ден, тези, които са разположени от другата страна, изпитват нощ, докато е зора или следобед на други места.

Часът на деня се определя от положението на слънцето и човекът е измислил начин за измерване на времето. Средното слънчево време е основата за стандартното време. Регионите на Земята имат законово определено стандартно време, наречено часови зони, които се коригират според сезоните; стандартната часова зона и лятното часово време през лятото.

Има 40 сухопътни часови зони и 25 морски часови зони. Стандартното време за всяка часова зона започва от меридиана Гринуич, Англия и се простира по целия свят. Местното време в съседните часови зони ще се различава с един час. Преди 1972 г. часовите зони се основаваха на средното време по Гринуич (GMT), но днес те се основават на координираното универсално време (UTC).

Нова Зеландия беше първата страна, която адаптира стандартна часова зона, която е с 11 часа и 30 минути преди GMT. Докато повечето страни имат еднакви часови зони, тези, които имат по -големи сухоземни зони, използват няколко часови зони. Две от тези часови зони са Централноевропейското време (CET) и Централното стандартно време (CST). CET се използва в Европа и е с един час преди UTC или GMT. С изключение на Великобритания, повечето европейски страни са приспособили CET, което прави британското време изостанало с един час в сравнение със страни, които използват CET. Във Великобритания преминаването към CET е посрещнато с тревога от повечето хора и въпреки че са проведени експерименти за определяне на неговите предимства, те са неубедителни.

Централното стандартно време (CST), от друга страна, се използва в Северна Америка, особено в Канада и Съединените американски щати. Той изостава шест часа от UTC и се основава на средното слънчево време на 90 -ия меридиан на запад от обсерваторията Гринуич. Това е и часовата зона, която се използва в повечето региони на страната в Мексико, с изключение на Баха Калифорния Сур, Чихуахуа, Наярит, Синалоа, Сонора и Бая Калифорния. Столицата му Мексико Сити използва Централната стандартна часова зона. CST е с два часа пред Тихоокеанската часова зона, един час пред планинската и един час след Източната часова зона, докато CET е със седем часа зад Тихоокеанската часова зона.

Резюме:

1. CET е акроним за Централноевропейско време, докато CST е акроним за Централно стандартно време. 2. Централно европейско време се използва в повечето европейски страни, с изключение на Великобритания, докато Централното стандартно време се използва в части от Съединените американски щати, части от Канада и повечето региони на страната в Мексико. 3. Централната европейска часова зона е с един час пред координираното универсално време (UTC) и средното време по Гринуич (GMT), докато централната стандартна часова зона е с шест часа зад UTC и GMT.

Вижте повече за: