Разлика между кедър и смърч

Кедър срещу смърч

Семейството дървета Pinaceae или борове е голямо и разнообразно семейство дървета с повече от 250 вида, които могат да растат до 100 метра височина. Тя включва комерсиално популярни дървета като ели, бучини, лиственици, борове, кедри и смърчове. Кедърът е роден в планините на Хималаите и средиземноморските региони. Те могат да растат до 60 метра височина и да имат дървесина с пикантен аромат. Дървото също има дебела кора и широки клони с листа, подобни на папрат, които са зелени. Cedar има следните класификации:

Deodar кедър Ливан или турски кедър Кипър кедър

Атласов кедър

Кедровите дървета са декоративни, но имат и други приложения. Кедровото дърво е подходящо както за външно, така и за вътрешно обзавеждане. Използва се и като строителен материал и като подплата за сандъци и килери, защото ароматът му действа като репелент срещу насекоми. Същият аромат се отделя от маслото, което кедровото дърво произвежда, което прави продуктите от него гниещи и устойчиви на гниене. Той е издръжлив, стабилен, лек и хладен. Кедровото дърво също може да абсорбира влагата и да дезодорира, така че е подходящо за дървета за обувки. Кедровото масло има антисеборейни, антисептични, противогъбични, тонизиращи, инсектицидни, успокоителни и отхрачващи свойства. Използва се за лечение на екзема, пърхот, акне и сърбеж. Смърчът е дърво, което е родено в умерените и тайговите райони. Те също могат да растат до 60 метра височина и да имат игловидни листа, но имат увити клони. Има около 35 вида смърч и те имат няколко приложения. Едно от основните му приложения е като хартия. Дългите му влакна са подходящи за производството на здрава хартия. Като строителен материал, смърчовото дърво се прави в щайги, дървени самолети и тонизирано дърво в музикални инструменти като китари, цигулки, виолончела и звукова дъска за пиана. След сеч, той е склонен към гниене и е подходящ само за вътрешна употреба. Той е годен за консумация и от неговото масло може да се направи бира от смърч; от иглите му може да се направи чай от сироп от върх на смърч, а от сок от дъвка. Подобно на кедра, смърчът е популярно декоративно дърво. Корените му могат да бъдат вплетени в кошници и се използват за ушиване на парчета брезова кора, които се използват за канута.

Резюме:

1. Кедърът е дърво, което е родом от Хималаите и Средиземноморието, докато смърчът е дърво, което е родено в умерените и тайговите региони. 2. Кедровото дърво е устойчиво на гниене и гниене, докато смърчовото дърво няма това свойство. 3. Кедровото дърво е подходящо за вътрешна и външна употреба, докато смърчът е подходящ само за вътрешна употреба. 4. Кедърът има подчертан аромат, който действа като репелент срещу насекоми, докато смърчът не го прави. Смърчът е годен за консумация и от части от дървото може да се направи чай, бира, сироп и дъвка, докато кедърът не може да се яде. 5. Кедърът има лечебни свойства и се използва за лечение на различни медицински проблеми, докато смърчът няма лечебни свойства.

Вижте повече за: