Разлика между Beaver и Woodchuck

640 пиксела-Marmota_monax_UL_04

Кълвачът и бобърът принадлежат към един и същ вид гризачи и са тясно свързани с семейство катерици. Въпреки че проявяват известна прилика като непрекъснато растящите зъби, гризащите навици и способността да регулират температурата, има много различия в техните местообитания, размножаване и хранене. Нека да разгледаме накратко основните разлики между тях.

Дървопакът:

Дървените, наричани иначе Groundhogs, се срещат предимно в различни части на Северна Америка, регионите, вариращи от Аляска до Алабама и Джорджия. Научното им име е Marmota monax. Те принадлежат към групата мармоти и са едни от най -големите представители на семейство катерици. Въпреки че повечето мармоти живеят в планински райони, кълвачите обичат да живеят само в низините.

Телата на кълвачите са много компактни и пълнички. А възрастният кълвач е дълъг 20 до 27 инча и тежи 5 до 12 паунда. Краката им са силни, но сравнително къси. Опашката е малка и окосмена. Цялото тяло е покрито с типична жълтеникавокафява козина. Те са тревопасни животни. С помощта на длетото си като заострени зъби, те могат да гризат и да ядат всякакъв вид растителност, градински зеленчуци и плодове. Те са известни със своите особени навици на хранене в ранните сутрешни и вечерни часове, тъй като те трябва да приемат вода главно от росата и растителната влага.

Ноктите на предните лапи на кълвачите са дълги и извити и са способни да копаят дупки в земята. Тези дупки могат да имат дължина от 8 до 66 фута и дълбочина от 2 до 5 фута с множество входове. Кълвачите ги използват за отглеждане и отглеждане на малките си, а също и за бягство от хищниците като домашни кучета, ястреби, лисици, хора и т.н. Октомври. Те напускат тези приюти едва през февруари или март, когато започва сезонът на чифтосване. Майката дървесина ражда три или четири малки, след един месец. Тъй като кълвачите обичат да живеят сами, малките ще напуснат майката и дома през юни, за да открият нови бърлоги и територии. Те се катерят по дървета и спят по скали, дървен материал и по ливадите и се ограничават да се движат твърде далеч от жилището си. Средната продължителност на живота на дървесините е четири до пет години.

Бобърът:

Научното име на бобър е Castor Canadensis. Известно е, че тези полуводни бозайници са най-големите живи гризачи в Северна Америка. Коренните американци ги наричат ​​„малки хора“. Подобно на хората, бобрите имат умението да променят местообитанията си според нуждите си. Възрастен бобър тежи над 40 килограма и има дължина на тялото 3 фута, включително опашката. Бобрите се срещат в реки, потоци, езера и блата.

Най -отличителната черта на бобър е неговата люспеста плоска опашка, която действа като кормило по време на плуване. Те го използват, за да предупредят другите бобри за опасност, като го ударят по повърхността на водата. Опашката с дължина 15 инча ги поддържа да седят и да стоят изправени. Той е люспест и съхранява мазнини, чрез които те регулират телесната температура през зимата.

Резците на бобър са твърди и могат да растат през целия си живот. Бобрите са чисти вегетарианци, ядат само дървесна и водна растителност. Те ядат храсти, пресни листа, треви, клонки и стъбла, както и вътрешната кора на дървета като елша, върба и др. Бобрите ще дъвчат всякакви видове дървета, но предпочитаните видове включват елша, трепетлика, бреза и др. Най -често бобрите използват дървета като ела и бор като строителен материал за язовирите. Наличието на язовири или хижи е показателно за тяхната жизнена природа.

За разлика от кълвачите, бобрите не зимуват. Те обаче са по -малко активни през зимата. Подобно на кълвач и други гризачи, бобрите също правят бърлоги за подслон и за бягство от хищниците. Изградените от тях дупки по бреговете на реките или ложите се състоят от подводни входове, зона за хранене и суха гнездова. Те се размножават от януари до март и изхвърлят средно 4 комплекта през април-юни. Комплектите ще останат с майката в продължение на две години и след това ще ги напуснат, търсейки партньори, които да живеят сами в нови колонии, на мили от тях. Всяка колония може да има от 2 до 12 индивида. Поради техния размер, природа и уникално местообитание, бобрите имат по -малко врагове, но хората. Бобрите могат да живеят от 5 до 10 години в техните диви местообитания.

1 коментар

  1. От тази статия: „Кълвачът и бобърът принадлежат към един и същ вид гризачи“. Това са глупости! Те дори не принадлежат към един и същ род, да не говорим за същия вид. Те обаче принадлежат към рода Rodentia.

Вижте повече за: , ,