Разлика между язовец и росомаха

Разлика между язовец и росомаха

Язовец

Язовец срещу Върколак

Поп културата направи както термините росомаха, така и язовец легендарни: росомаха, често идентифицирана като член на ножчетата на X-men, и язовец, представен във флаш карикатура, която се превърна в един от най-добрите прищявки в интернет за всички времена. Но тези двама са повече от участници в поп културата.

Върколакът и язовецът са космати и набити бозайници от семейство Mustelidae (Weasel). Те са нощни видове, срещащи се в зимните райони. Върколакът, известен също като скункс мечка, дяволска мечка, каркаджоу и лакомник, живее в изолирания север, особено в Аляска, Сибир, Скандинавия, Русия, балтийските страни, северните райони на Канада, Китай и Монголия. От друга страна, язовецът, наричан още брок, живее в Северна Америка, Ирландия, Великобритания, Южна Скандинавия, Източна Япония и Китай. Въпреки че и двата вида са добре пригодени да оцелеят при изключително студен климат, някои физически различия между двата са очевидни.

Върколакът, който е най -големият сухоземен мустелид, е по -мускулест и може да тежи до 80 килограма с дължина до 36 инча. Може да прилича на мечка. Козината му е по -дебела, по -мазна и по -силно хидрофобна, което я прави устойчива на вода и замръзване. Язовецът обаче едва ли е половината от масата на росомаха при 15-30 килограма, с дължина до 30 инча. Козината на язовец е по -малко устойчива на замръзване, но това животно е измислило подземно местообитание, наречено сет, за да увеличи оцеляването си от студа. Освен това, това, което му липсва по размер, компенсира по обем; язовците са групирани в силно социални кланове с до 13 възрастни членове, докато върколаците обикновено са самотни.

Разлика между язовец и росомаха-1

Върколак

Нещо повече, и двете животни са териториални по природа и са добре известни с това, че обозначават аромат на своите територии и храна с мускусни анални секрети. И двата вида имат скандална репутация за свирепост и сила; в някои разкази те дори се смятат за двамата най -твърди членове на семейство Невестулка. Върколакът обаче несъмнено е по -енергичен, умен, неуловим и възприемчив в сравнение с язовецът, който от своя страна се отличава с физическа гъвкавост в начините за копаене, плуване и катерене. По отношение на лов и диета, върколакът, месояден, е по-свикнал да взема средно големи бозайници като елени, овце и малки мечки за своята плячка.

Нещо повече, яростта и силата на росомаха, несъразмерни с неговия размер, му позволяват да плячкосва многократно по -големи от него, като лосове. За разлика от това, диетата на язовец се основава предимно на земни червеи, насекоми, гризачи, личинки и земноводни. Скоростта му го подготвя за придобиване на бързодвижещи се бозайници като зайци и малки вариации на влечуги и птици над земята, във вода или по дървета. Като всеяден, той също се храни с плодове и корени. Въпреки ловното си разположение, гладът, заедно с паразитни увреждания, се оказва основната причина за смъртта при възрастни язовци.

Средният язовец може да живее само до две години; някои могат да достигнат до осем години. Върколакът го надминава със средна продължителност на живота от 17 потресаващи години. За съжаление, и росомахата, и язовецът сега принадлежат към списъка на застрашените животни поради експлоатация на ценни части, особено козината им.

Резюме

 1. Върколакът и язовецът принадлежат към семейство Mustelidae. Те са нощни ловци и се считат за двата най -яростни и твърди представители от своя вид.
 2. Върколакът е по -масивен, по -устойчив на замръзване и по -оборудван за лов на бозайници, многократно по -голям от него.
 3. Язовецът, макар и по -малък по размер, е по -пъргав в копаенето, плуването и катеренето. По този начин той е добре оборудван за лов под земята, на земята, върху дървета и във вода.
 4. Въпреки значителната разлика в продължителността на живота на двата вида, сега и двата се считат за застрашени поради злоупотребата с козината им.

5 коментара

 1. Уважаеми господине, струва ми се, че не сте запознати с африканския меден язовец. Това нещо би предизвикало лъвове и слонове, носорози и хиени. Освен това ще отнеме всяка змия, за да включи боа. Те не се интересуват от нищо и честно казано не им пука. Те са изключително умни/интелигентни, не почиват, докато не решат проблем, който ги изправя.

  • Те имат същите белези като росомаха (нос), но подчертани с граница. Те имат сериозен проблем с отношението, мислят, че земята и всичко, което й принадлежи, и няма да се поколебаят да ви уведомят.

 2. Обичам ги.

 3. Уважаеми господине.

  Не харесвам африканския меден язовец и искам да опровергаете твърдението си за удоволствие от тях, или ще се срещнем под старата върба за пистолети на разсъмване.

  -Себастиан.

  • Уважаеми господине. В момента съм в тристранна връзка с язовец и песченик, ние сме дълбоко влюбени и гербилът е дълбоко в мен

Вижте повече за: ,