Разлика между покритосеменните и голосеменните

Покритосеменни растения срещу голосеменни

Покритосеменните и голосеменните са част от царството на растенията. Първите обикновено се считат за цъфтящи растения, докато голосеменните са тези, които са известни като предци на такива растения. Научно, семеносните растения са разделени на покритосеменни и голосеменни. Една основна разлика, която често определя тези растения, е семената , които съдържа. Семената на покритосеменните са тези, които са скрити в плодовете. Семената на голосеменните, от друга страна, са изложени и се считат за голи семена. По принцип семената на последното растение са тези, които са развити в повърхностите на специализирани листа. Покритосеменните са тези видове растения, които съдържат яйчник в цветето, а плодовете често се произвеждат от узрелите. Голосеменните са тези растения, които обикновено имат конусовиден характер.

Angiosperm Life cycle diagram

Диаграма на жизнения цикъл на покритосеменните растения

Що се отнася до разнообразието на растенията, покритосеменните имат по -разнообразни видове, които включват дървета, билки и храсти. Голосеменните са тези растения, които са ограничени предимно до дървесни дървета. Във външен вид семеносните растения на покритосеменните имат корени, които ще задържат растението в неговото положение и ще събират минерали и витамини за неговото хранене. Листата на тези растения са основните източници на прием на храна, тъй като стъблата ще бъдат тази основна транспортна система до цялото тяло. Голосеменните са тези, които също имат корени и стъбло, но нямат яйчника и стигмата, открита върху покритосеменните.

По отношение на сексуалността, повечето растения са асексуални. Голосеменните обаче са онези растения, които се считат за еднополови по природа, докато покритосеменните са бисексуални. Що се отнася до размножаването, покритосеменните растения често имат възприемчиви за този цветен прашец структури, които обикновено са независими. Голосеменните трябва да работят с естествени агенти за опрашването си. По този начин, в повечето растения с голосеменни растения, ендоспермът се произвежда като хаплоидна тъкан. Това е така, защото двойното торене и тройното сливане не се срещат в растенията, тъй като ендоспермът се произвежда преди оплождането. От страна на покритосеменната, ендоспермът се произвежда като триплоид предимно защото се създава по време на тройното сливане.

Листата на голосеменните обикновено се считат за игли, както изглеждат. Що се отнася до техния жизнен цикъл, те се установяват, че остават живи и зелени през цялата година. Покритосеменните са по -добре наречени „твърда дървесина“ и обикновено умират през есенния сезон. Независимо от разликите, и двете се считат за продуктивни растения, които помагат в околната среда.

Резюме:

1. Покритосеменните са семеносните растения, чиито семена се съдържат в яйчника вътре в плода. Голосеменните са тези, чиито семена са открити и не са затворени в яйцеклетка. 2. Покритосеменните са тези растения, които имат триплоидни тъкани, докато голосеменните са хаплоидни. 3. Листата на покритосеменните са плоски, докато тези на голосеменните са конусовидни или иглени. 4. Голосеменните са известни като иглолистна дървесина, тъй като имат способността да издържат през зимата, докато покритосеменните са известни като твърда дървесина и обикновено променят цвета си по време и умират.

Вижте повече за: , , , ,