Разлика между Акита и Хъски

Акита срещу хъски Хъскитата и акитите често се групират заедно поради дебелите си палта и способността да живеят в студен климат. И двете могат да се използват като работни кучета и често се отглеждат заедно. И все пак това може да са единствените неща, които двете породи кучета имат общо , тъй като те са много различни по своите физически качества и по темперамента си.

Акита е работно куче, произхождащо от Япония като ловен спътник. Те са склонни да работят усилено, да мълчат и да водят глутницата. Те обикновено не са семейно куче, тъй като могат да бъдат агресивни и териториални. Акитите имат плътна и пълна двойна козина, която може да бъде бяла, кафява или смес от двете. Физически те също имат голяма, мощна глава с дълбоки очи, заострени уши и запазена търговска марка къдрава опашка. Мъжките акити могат да растат до 28 инча на дължина, но това не включва тяхната опашка, която може да добави още няколко инча. Хелън Келер представи първата акита в Съединените щати през 1937 г. От въвеждането им акитите обикновено могат да бъдат намерени в северните части на САЩ, тъй като гъстата им козина не е подходяща за топлината и влажността в южната част на САЩ Сибирското хъски също е от Азия , обаче те произхождат от студените райони на Сибир, където са били работни кучета, използвани за теглене на шейни. Хъскитата имат приятелски и изходен темперамент, който е идеален за семейства и деца. Тези кучета имат дебела, двуслойна козина, която е полезна при ниски температури и може да бъде бяла или черна на цвят. Те могат да растат като дълго като 24 инча и са бадем очи във формата на средни главата. Хъскитата са много физически кучета, които изискват много упражнения и отворено пространство за бягане и игра. Днес хъскитата все още се използват в по -студен климат като кучета за шейни и за семейни домашни любимци в други части на света. Акитите и хъскитата са две популярни породи кучета, които на пръв поглед може да изглеждат свързани, но не са. Различните им темпераменти трябва да се вземат предвид, преди да се вземат каквито и да било решения за приемане или закупуване на такъв.

Резюме

1. Акитите са ловни кучета от Япония. Хъскитата са шейни кучета от Сибир. И двете кучета се използват за работа и добре поемат указанията от собствениците. И двете кучета също изискват много упражнения и място за бягане, тъй като са много активни ежедневно. 2. Акита и хъски имат и дебели, двойни палта, които могат да се различават по цвят. Тези дебели палта затрудняват излизането на открито през летните месеци в по -топъл климат. 3. Акитите са агресивни и териториални, докато хъскитата са дори закалени и приятелски настроени с повечето хора. 4. И Акита, и Хъски могат да се използват или за шоу, за работа или като семеен домашен любимец.

5 коментара

  1. Тя трябва да бъде 28 инча височина, а не дължина за Акита. Акитите не изискват много упражнения, а хъскитата. Имам собствени и двете, 1 хъски и 3 акити. Тези две кучета дори не са еднакви. Маламутът е по -скоро порода, за да направи това сравнение. Акитите се предлагат в по -широк асортимент от цветове, не само кафяво и бяло или комбинация от двете. Хъскитата не са добро вътрешно куче и Акита трябва да се държи близо до семейството. Акитите сега се отглеждат като семейни кучета, хъскитата са по -скоро за външни и работещи ... като Coonhound или Beagle. Двойното палто всъщност работи и по двата начина, за да ги поддържа хладно и топло. Направете повече изследвания/говорете със собствениците на тези две кучета, преди да напишете подобно парче.

    • Много благодаря!!!

      • Сибирските хъскита и аляските маламути имат много повече общо, отколкото акитата с някоя от първите две породи. Притежавам аляски маламути и „аляски хъскита“, които не са призната порода AKC. Аляскинският маламут и сибирското хъски вероятно са тясно свързани, но породата маламути се развива изолирано в Северна Аляска, където са използвани като шейни кучета, а тежката им кост и големи размери ги правят добри работни кучета за теглене на тежки товари. Те са донякъде независими и агресивни към кучета в сравнение със сибирското хъски, което има темперамент, далеч по-подходящ за хармония в кучешки отбор. Сибирското хъски идва, както подсказва името му, от Сибир, сега в Съветския съюз, и вероятно сибирското хъски и аляскинският маламут са близки роднини, но различните породи се развиват поради географска изолация. Сибирското е по-малко кокале, по-бързо куче, също отглеждано за теглене на шейна, има сини очи и като цяло е много по-малко агресивно от маламутите; Сибирските хъски обикновено се разбират помежду си. Акита има палто, което донякъде прилича на козината на шейните кучета, но не виждам друга причина да ги сравнявам. Акита е напълно различна порода от всяка от тези и личният ми опит с Акита е ограничен.

    • Тогава трябва да знаете, че всяка хъски се справя с различна топлина, няма да напусне къщата без бой, ако е над 75, ако някои нямат нищо против, а други го правят, като собственик на хъски трябва да знаете ТОВА, преди да се опитате да съборите някой друг

  2. Имам куче от паунда тук, във Вегас. Не съм сигурен дали е немско овчарско куче, смесено с Акита или Хъски или дори частично вълк, той има голяма глава, големи лапи, кафяви очи, къдрава опашка, двойно палто, много е сладък, вой, ветеринарят искаше да го направя Платете 2000,00 за тест за ДНК, аз също се опитвам да го науча как да разпознае предупреждение, преди да имам друг пристъп, може ли някой да ми даде съвет, моля

Вижте повече за: