Разлика между ахи и жълтоперка риба тон

tuna Ахи срещу жълтоперка риба тон

Рибата тон е вид открита морска риба с около девет вида. В търговски план това е най -широко добиваното семейство риби и месото от риба тон е сред широка гама от традиционни храни, както и консервирано в големи страни производители като Япония, Франция и САЩ.

Ахи е вид риба тон, получена главно от жълтоперка. Най -общо казано, има два вида ахи, а именно риба тон от жълто и жълтоперка, известна още като шиби на Хаваите. Гръбните перки, аналните, както и перките на жълтоперката са жълти на цвят, откъдето идва и името им. Жълтоперката риба тон може да се намери във всяка част на света, с изключение на Средиземно море. Местообитанието им е в тропически и субтропични води. Това е епипелагична и океанска риба.

Жълтоперката може да бъде уловена по всяко време на годината, но през лятото те са най -обилни. Фактори като повърхностните температури на океана и други океански условия причиняват колебания в улова на жълтоперка тон, тъй като влияят на миграцията на жълтоперките училища във водите в рамките на риболовните ареали. В Хаваите спортните рибари, както и търговците, могат да разтоварят жълтоперка тон. Дълголинейните лодки правят голяма част от търговската реколта от жълтоперка риба тон, като изминават до 800 морски мили от морското пристанище и поставят куки в дълбоките води. По -голямата част от добитата риба тон се продава прясна, но през пиковите летни сезони всяка излишна реколта може да бъде изсушена и пушена.

За сурови рибни продукти жълтоперката и рибата тон може да се разменят за сашими . Сред много риба тон жълтоперката загива по -бързо от останалите и месото й губи червената пигментация по -бързо, но е малко по -стегната. Качеството на жълтоперката варира значително поради метода на риболов и обработка. Жълтоперката обикновено се продава прясна и приготвена като сашими или подправени сурови парчета или ленти, които са пушени.

При по -малки жълтоперки месото има розово оцветяване, но с увеличаване на размера става червено и при по -големи риби ще се открие по -високо съдържание на мазнини от по -малките риби. Когато е изложена на въздух, прясното жълтоперко месо ще потъмнее от червено до кафяво в рамките на дни поради окисляване на пигментирания протеин, поради което ще се филетира само когато ще се използва. Жълтоперката е популярна в ястия от сурова риба, но може да се пече и на скара, тъй като месото й лесно се адаптира към различни видове приготвяне.

Резюме: 1. Жълтоперката риба тон е подтип на вида риба тон Ahi. 2. Жълтоперката риба тон не е предпочитана за ястия от сурова риба (сашими), тъй като другите видове Ахи са за сашими. 3. Жълтоперката риба тон е сравнително по -голяма с наситено червено месо, докато повечето други риби тон Ahi са по -малки с розово месо.

Вижте повече за: ,