Разлика между адаптация и адаптация

Adaptation vs Acclimatio n

Всички живи организми трябва да имат среда, в която да оцелеят и да процъфтяват. Учените наричат ​​това място естествено местообитание. Но тъй като всички видове растения и животни са свързани помежду си в така наречената хранителна мрежа, нарушаването на териториите е неизбежно. В резултат на това проникване всеки организъм, който пресича граници, трябва или да се адаптира, или да се адаптира към новата си среда.

Адаптацията и аклиматизацията са два термина, които обикновено се използват за описване на корекциите, направени от растение или животно, когато излиза извън нормалното местообитание. Той се прилага и за промени, които могат да настъпят в собствената му среда, което може да го направи неподходящ за оцеляване, ако не успеят да се приспособят. Въпреки че те често могат да се отнасят до промени в местообитанието, има разлики между това как те трябва да се използват правилно.

Адаптацията е съсредоточена върху способността на организма да променя своя физически и химичен състав, за да се адаптира към местообитанието си. Това отнема много време за постигане и обикновено засяга цялата група, към която принадлежи. Това е част от процеса на еволюция, който всички живи същества трябва да преминат, за да се справят с постоянно променящата се планета. Един добър пример за адаптация е камилата и способността й да оцелява дълго време в пустинята с много малко вода.

Аклиматизацията е форма на адаптация, която организмът претърпява, когато бъде преместен в друго местообитание. Това не отнема толкова време, колкото еволюционната адаптация и не влияе върху телесния състав на целия вид. Корекцията се извършва чрез промяна на физическите реакции на промените в околната среда, като треперене при излагане на студено време.

Промените, които се случват при адаптацията, са трайни, докато отново не са необходими нови промени. Правилото „оцеляване на най -силните“ описва най -добре как работи процесът. Когато настъпят промени в околната среда, като повишаване на температурата, животни и растения, които не могат да се справят, в крайна сметка умират, оставяйки по -силните да оцелеят и да се размножават. Тези останали членове са се адаптирали съответно.

Аклиматизацията, от друга страна, е временна адаптация към постепенните промени в естественото местообитание. Това се случва само през живота на организма и не влияе върху моделите на еволюция на неговия вид. Добър пример за това поведение е, когато се хваща сладководна риба и се поставя в аквариум. Местоположението може да се промени, но тъй като морската вода не се използва, новото местообитание почти наподобява старото, въпреки че може да изпита лека промяна в температурата и пространството за плуване. В крайна сметка рибата се научава да се адаптира чрез приспособяване към новата си среда.

Адаптацията е естествен процес, който протича за всеки тип организъм. Това е за осигуряване на приемственост и оцеляване на видовете. Аклиматизацията може или не може да се случи в местообитание и ако се случи, отнема само кратко време, докато се направят корекции от животни и растения. В крайна сметка и двата термина се занимават с това как живите същества се справят с промените в заобикалящата ги среда.

Резюме:

1. Адаптацията е промяна както във физическия, така и в химическия състав на организма, причинена от промените в местообитанието, докато аклиматизацията е физическа реакция, направена с цел да се адаптира към посочените промени. 2. Адаптацията е постоянна, докато аклиматизацията е временна. 3. Адаптацията е естествен и необходим процес за оцеляване на даден вид, докато аклиматизацията се случва само когато има малки промени в местообитанието.

6 коментара

  1. Като цяло тази статия е доста добра. Но има едно важно нещо: аклиматизацията на тремата се използва само за промени, предизвикани в лабораторията, докато аклиматизацията се използва, когато се случва в естествена среда.

    • Тази статия е полезна, но не уточнява ясно разликите между двете,

  2. Изчистете ме за акламацията и аклиматизацията. ?????

  3. ser Chotu Ram колония

  4. Буквално е доста добре, но защо навсякъде има различна миризма на аклиматизация

  5. Тази статия като цяло е добра. Вярвам обаче, че треперенето е адаптивен хомеостатичен механизъм.

Вижте повече за: