Разлика между папагал и ара

Както папагалите, така и ара принадлежат към един от най -големите птичи ордени, Psittaciformes, който включва всички какаду, ара, папагали и папагали. Това семейство птици е доста разнообразно с повече от 350 различни вида. Всички членове на това семейство имат гъвкав, мускулест език с дебел закачен клюн и зигодактилови нокти (два от пръстите на краката са обърнати назад, два напред). Тази комбинация от характеристики ясно ги отличава от другите видове птици. Има три подгрупи, едната от които е Psittacoidea или „истинските“ папагали. Папагалите и ара принадлежат към тази група, въпреки че се различават значително.

Какво е папагал?

Папагал е общ термин за всички птици, принадлежащи към Psittacoidea. Тези птици включват различни форми, вариращи между 3,5 и 40 инча, от малки папагали до големи ара. Всички папагали имат уникални банкноти, церемония около ноздрите (област с мека кожа), хващащи се за краката и често живеят в стадни групи. Рядко има визуални разлики между мъжките и женските папагали.  

Папагалите имат разнообразна диета предимно със семена, но също така с ядки, плодове, нектар и насекоми. Звукът, който могат да произведат, варира значително - от кратки крякания до мелодични песни в някои случаи и много отличителни вокализации. Тези звуци се използват за комуникация в стада заедно с движението на перата на опашката. Поведенческата екология е сложна и тези птици са много социални, проявяват моногамия през целия си живот и са интелигентни и с голям капацитет за учене. Те могат да бъдат намерени в изключително разнообразни местообитания, от пустиня до градска джунгла.  

Папагалите произвеждат до 6-9 яйца на пило и това отнема около 19-30 дни, за да се инкубира. Люпилите са изцяло зависими от родителите и остават в гнездото за продължителен период, докато родителите ги хранят чрез регургитация.

Какво е ара?

Големи, цветни и много интелигентни, това са най -големите видове папагали. Те са по -тясно свързани с по -малки папагали от другите папагали. Ара са папагали от Новия свят и се разпространяват в по -голямата част от Южна Америка до централно Мексико. Да видиш група от тези цветни птици в полет е гледка, недвусмислено свързана с големи тропически гори.  

Ара има отделен участък от гола кожа, понякога прекъснат с фини редове пера, по лицето му и достигащ до основата на банкнотата. Тази характеристика ги отличава от другите видове папагали, които имат само сравнително малки мозъци около ноздрите. Сложните линии от фини пера, които пресичат тази гола петна от кожата, се оказаха уникални за всеки ара, подобно на човешкия пръстов отпечатък. Друга особеност, която отличава ара от другите папагали, са отчетливо дългите пера на опашката. Има шест рода ара, с около 18 вида.  

Тези птици живеят в познати стада и се хранят с ядки и семена, като ги разчупват със здрави човки. Наличието на тези стада в тропическите гори отразява здравето на дърветата и в крайна сметка гората.  

За съжаление, по -голямата част от дивите ара са застрашени, като 5 вида вече са обявени за изчезнали. Заплахите, пред които са изправени ара, включват загуба на местообитания поради обезлесяване и незаконна търговия с домашни любимци , където много птици умират, преди дори да стигнат до зоомагазина.

 

Разлики между папагал и ара

Класификация на папагал и ара

Папагалите са голяма група птици със сходни черти (ред Psittaciformes), която включва видове птици като папагали, какаду и ара. Истинските папагали принадлежат към семейство Psittacidae. От това семейство шест рода са класифицирани като ара. По този начин ара са вид папагал в подсемейството Arinae.  

Разпределение

Папагалите като цяло имат широк географски обхват и могат да бъдат намерени главно в южното полукълбо в различни местообитания и не се ограничават до тропическите райони. Някои са мигриращи и образуват гнездови колонии в определени райони. Ара, от друга страна, се срещат в тропическите гори или горските райони от централно Мексико до Южна Америка, където живеят и се размножават.  

Биология

Папагалите се хранят със семена, ядки, плодове, нектар и насекоми. Ара има голям обхват на хранене и се хранят с подобни източници, заедно с някои стъбла, листа, цветя и палмови плодове. Наблюдавано е също, че ара в Амазонка яде глина, за да неутрализира определени вещества от техните хранителни източници. Папагалите са моногамни и често гнездят в дупки. Ара също имат един партньор за цял живот и гнездят в хралупи на дървета или понякога в брегови дупки. Големите папагали като ара отнемат няколко години, за да достигнат зрялост и да се размножават с бавни темпове, само с един или два люпила годишно, а не непременно всяка година. По-малките папагали снасят повече яйца, до 6-9 и с две или три пилета годишно.

Морфология на папагал и ара

Папагалите имат голямо разнообразие от форми, докато в сравнение с други папагали, ара са пропорционално големи с дълга опашка и имат голи петна по лицето (често светло оцветени).  

Папагал срещу ара: Сравнение

Резюме на Parrot Vs. М аааа

  • Папагалите са голяма група птици, която включва какаду, папагали, папагали и ара
  • Всички папагали имат зигодактилови крака, церео около ноздрите и гъвкав език в закачен клюн
  • Ара е отделен вид папагал  
  • Папагалите са стадни и се срещат в широк кръг местообитания
  • Всички папагали са моногамни  
  • Ара са по -големи с дълги пера на опашката и гола петна от кожа по лицето
  • Тези видове папагали са ограничени до тропическите гори
  • Популациите на папагали намаляват и всички видове ара са застрашени
  • Всички папагали са изправени пред опасност от загуба на местообитания и незаконна търговия с домашни любимци
  • Ара се размножава по -малко от другите папагали и с много по -малки пилета

Вижте повече за: ,