Разликата между крясък и патица

Когато се питате „Каква е разликата между кряква и патица?“, Това е все едно да попитате разликата между куче и ротвайлер, птица и канарче или змия и питон. Патицата е вид патица. Нека сравним двете по -отблизо;

ПАЦИ

Има над 120 различни вида патици. Патиците са предимно водни птици, като гъски, и живеят около солена и сладка вода. Патиците живеят по целия свят с изключение на Антарктида. Някои видове патици са прелетни. Това важи особено за патиците, живеещи в Северното полукълбо. Тропическите патици обикновено няма да мигрират сезонно. Повечето патици остават около една и съща жилищна площ (езерце, парк и т.н.), но ако местообитанието им е подложено на суши или подобни сезонни промени, те ще адаптират по -номадски начин на живот.

Патиците издават много различни звуци, вариращи от нисък, мъркащ шарлатан до висок свистящ звук. Повечето мъжки патици са тихи и много малко всъщност са „шарлатани“. Вместо това техните обаждания могат да включват скърцане, чуруликане, мърморене, стенене, свирки и ръмжене. Всички патици имат силно водоустойчиви пера. Това се дължи на сложната им аранжировка от пера и восъчен слой, който се разпръсква върху всяко перо при подстригване (подстригване). Когато се гмуркат под вода, техният подслой от пера остава сух.

Патиците имат различни методи за хранене и предмети за плячка, включително; треви и водни растения, риби, земноводни, червеи, мекотели и насекоми. Патиците се забавляват по повърхността на водата и рядко се гмуркат, докато гмуркането и солените водни патици намират храната си дълбоко под водата. Някои видове дори улавят и поглъщат големи риби като част от хранителните си навици. Някои патици имат широк плосък клюн, предназначен за драга. Това се използва за изтегляне на червеи и мекотели от кал, поглъщане на земноводни и изваждане на плевели.

Като цяло патиците са моногамни. Обикновено те ще бъдат свързани само за една година, но някои по -големи видове ще образуват връзки, които продължават по -голям брой години. Има много видове патици, които проявяват сексуален диморфизъм. Това означава, че мъжките и женските имат различен външен вид.

МАЛАРД

Патицата е може би най -популярният вид патици в северноамериканските и евразийските влажни зони, паркове и езера. Това е полово диморфен вид патици. Това означава, че мъжките и женските изглеждат различно един от друг. Мъжките патици имат яркозелени глави и лесно се идентифицират. Женските са с кафяв цвят, не без собствената си фина красота. И мъжете, и жените имат синьо петно ​​в крилото си. Патиците издават популярните „шарлатани“ звуци, които повечето хора свързват със звука на патица. Женските чушки са особено гласовити.

Ще ги намерите близо до езера, блата, потоци и езера. Тук те се хранят с растения, безгръбначни, риби и насекоми. Патиците се хранят, като накланят клюна си напред и гризат подводни растения и плевели, те не се гмуркат като другите видове патици. Те също се хранят и пасат за храна на сушата. Чепуните често се виждат да се смесват с други видове патици в градските езера и крайбрежията. По -голямата част от опитомените патици идват от патици. Този вид също често се ловува за храна.

Чукчетата като цяло са моногамни. Те ще образуват двойки много преди размножителния сезон през пролетта. Ухажването може да се наблюдава през цялата зима, докато сдвояването става през есента. Само женските инкубират яйцата и се грижат за патетата.

РЕЗЮМЕ

 • Има над 120 вида патици. Патицата е само един вид патица.

 • Патиците могат да имат различни житейски навици (мигриращи, номадски, заседнали)

 • Всички патици имат водоустойчиви пера

 • Патиците консумират различни храни и плячка (растителна материя, насекоми, мекотели, риби и земноводни).

 • Патиците могат да бъдат различни видове хранене, от филтърни хранилки до водолази до драга. Патиците са „дрънкащи“ или повърхностно хранещи се патици.

 • Повечето патици са моногамни, като отношенията продължават 1 година или повече

 • Много видове патици, включително крилатите, са полово диморфни

 • Патиците са предшественици на повечето от домашните птици, които отглеждаме днес

 • Патиците се различават по размер и оцветяване. Патиците имат специфично оцветяване. Мъжкият има яркозелена глава, докато женските са кафяво кафяви.

 • Патиците имат различни вокализации, вариращи от ниски до високи пищялки.

1 коментар

 1. Явно Google НЕ знае всичко

Вижте още за: , ,