Разлика между Риба меч и Марлин

Риба меч срещу Марлин

Почти всички обичат да ядат риба, а и аз също. Ако сте тип човек, който просто яде всичко, което се сервира в чинията му като мен, вероятно дори няма да попитате какво е това или какъв вид храна ядете. За мен, докато храната има добър вкус, няма значение каква е. Не ме интересува дали храната, която ям, е една от най -странните храни, които хората ядат по целия свят. Всъщност нямам навика да питам „Каква е тази риба?“ Докато имат перки и люспи, те са един и същ вид риба. Можете ли да забележите разликата между риба меч и марлин? На пръв поглед е трудно да се разграничат двете риби, особено когато не сте експерт по рибите или дори когато са приготвени! Да, не можете да ги разпознаете, когато вече са сготвени, тъй като са нарязани от готвачите. Прочетете и открийте разликите между двете риби, докато са още живи.

И двете риби са членове на семейство Били. Тяхното прекрасно семейство включва и платноходките. Но нашите звезди, или по -скоро рибите за деня, са рибата меч и марлинът. Нека първо поговорим за рибата меч. Това е голяма морска риба, която обикновено се среща в тропическите или умерените части на океана. Има удължено, заоблено тяло. Средната му дължина може да нарасне от 7 фута до 15 фута. Мечът почти заема една трета от дължината на рибата. Средното му тегло е от 68 до 113 килограма, но може да тежи до 450 килограма. Голям, нали? Рибата меч също се нарича широколист, тъй като има плоска банкнота или меч. Той има малка гръбна перка или това, което познаваме като част от рибата, подобна на платното. Няма люспи или тазови перки. Повечето мечове имат кафеникави до черни тела, но долната им част е белезникава. Този вид риба е изключително бърз плувец, който може да прави много мощни скокове от водата. Основните му източници на хранене са други по -малки риби и калмари.

От друга страна, марлинът е голяма океанска дивеч, която има много големи бойни способности. Марлинът също е бърз плувец и може да достигне скорост от 110 километра в час. Има дълго, тръбно тяло. Муцуната му прилича на дълго копие. Опашката му наподобява тази на полумесец. Има и дълга, стесняваща се задна перка. Сметката му е гладка и кръгла. Тихоокеанският черен марлин се счита за най -големия вид марлин, тъй като може да нарасне до 14 фута или повече на дължина. Може да тежи и до 680 килограма. Раираният марлин със сини гърбове е по-малък тихоокеански вид. Известният син марлин е от атлантическия вид, който има средна дължина 13 фута и средно тегло 360 килограма, докато белият марлин тежи само около 68 килограма.

Резюме:

  1. Рибата меч и марлин принадлежат към семейство мечоноги.

  2. Рибата меч има удължено, по -закръглено тяло в сравнение с това на марлин, което има дълго, тръбно тяло.

  3. Рибата меч и марлин могат да растат до повече от 14 фута дълги.

  4. Рибата меч може да тежи до 450 килограма, но марлинът може да тежи до 680 килограма.

  5. Муцуната на риба меч е дълга и плоска, докато марлинът е гладък и кръгъл.

  6. Гръбната перка на риба меч прилича на тази на акула, но гръбната перка на марлин прилича повече на платно.

  7. Рибата меч има видими гръдни перки, но марлинът едва се вижда.

Вижте повече за: , ,