Разлики между гигантски калмари и колосални калмари

Ще ми повярвате ли, че калмарът е по -голям от октопод? Някои от вас може и някои от вас може и да не. Винаги сме смятали, че калмарите са по -малка версия на октопод. Има обаче видове калмари, които всъщност са дори по -големи от най -големия октопод в света. Най -големият октопод в света е гигантският октопод в Северния Тихи океан, който може да измерва до 14 фута, но видовете калмари, за които говоря, са дори по -големи от 14 фута. Чували ли сте за гигантските калмари и колосалните калмари? В противен случай сте попаднали на правилното място, за да научите повече за тях.

Гигантски калмар

Гигантският калмар е морски безгръбначен, който принадлежи към семейство Architeuthidae. Може да нарасне до размера на училищен автобус. Приблизителният размер на женските гигантски калмари е 43 фута, докато мъжките гигантски калмари са само 33 фута. Тези измервания са от задните им перки до върха на двете им дълги пипала. Откриването на гигантския калмар е на 30 септември 2004 г. в Япония.

Гигантският калмар много прилича на по -малките видове калмари. Има мантия, осем ръце и две по -дълги пипала. Сред групата на главоногите гигантският калмар държи рекорда за най -дългите известни пипала. Казват също, че гигантският калмар, както и колосалният калмар, имат най -големите очи от всяко животно. Очите му са с диаметър около крак. Тъй като живее дълбоко в океана, големите му очи са особено полезни, тъй като най -дълбоките части на океана имат минимална светлина.

Този голям вид калмари обича да яде дълбоководни риби. Те ще използват дългите си мощни пипала и ще хванат плячката си, използвайки гигантските си смукатели, които са облицовани с малки зъби. Гигантският калмар обаче е и любима плячка на друго гигантско морско животно - кашалота. Кашалотите са много умели в лов на гигантски калмари. Поради това учените следват кашалотите с надеждата да намерят гигантски калмар.

Можете да видите гигантски калмари във всички световни океани, с изключение на тропическите и полярните ширини. Гигантски калмари могат да бъдат намерени в Северния Атлантически океан, Южния Атлантически океан, Северния Тихи океан и Югозападната част на Тихия океан. По -конкретно, можете да ги намерите на бреговете на Норвегия, Северните британски острови, Испания, Азорските острови, Мадейра, Южна Африка, Япония, Нова Зеландия и Австралия.

Колосален калмар

Може да се изненадате, но има друг вид калмари, дори по -големи от гигантските калмари: колосалните калмари. Колосалният калмар е известен още като антарктически или гигантски калмар. Това е единственият вид калмари, който принадлежи към рода Mesonychoteuthis. Това е най -големият вид безгръбначни, с размери от 39 до 46 фута.

Докато гигантските калмари имат ръце и пипала с издънки, облицовани с малки зъби, ръцете и пипалата на колосалните калмари имат остри въртящи се куки. Тялото на колосалния калмар също е по -широко и по -силно от гигантския калмар, което го прави по -тежко животно. Въпреки че колосалният калмар е по -дълъг от гигантския калмар, пипалата му са по -къси, докато мантията е по -дълга.

Колосалният калмар обича да лови чаетогната, патагонска зъба и други видове риби, използвайки своята биолуминесценция. Кашалотите също обичат да ловят колосални калмари. Поради това телата на кашалотите получават белези в резултат на срещите им с колосални калмари. Колосални калмари често се срещат в Южния океан.

Резюме:

  1. Гигантският калмар е морски безгръбначен, който принадлежи към семейство Architeuthidae.

  2. Колосалният калмар е известен още като антарктически или гигантски калмар. Това е единственият вид калмари, който принадлежи към рода Mesonychoteuthis.

  3. Колосалният калмар е по -голям от гигантския калмар.

Вижте повече за: , , , ,